1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Puukkopitäjä saa vihdoin terät esille

Tommi-puukko on ollut jo yli vuosisadan hyrynsalmelaisen käsityön taidonnäyte. Kuntaan avataan pysyvä puukkonäyttely.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Tommi-puukon "isän" Kalle Keräsen (1844-1912) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 170 vuotta. Tommi-puukon Perinneyhdistys avaa juhlavuoden kunniaksi Hyrynsalmen kunnantalolle pysyvän näyttelyn.

Esillä on laaja kokoelma Tommi-puukkoja eri aikakausilta.

– Olemme saaneet kerättyä näyttelyyn 80 puukkoa. Tavoitteena on kartuttaa määrää noin sataan puukkoon, niin että meillä olisi taidonnäyte kaikilta merkittäviltä kainuulaisilta Tommi-sepiltä kautta aikain. Vielä muutamia puutuu, kertoo hyrynsalmelainen kotiseutuneuvos Kalle Juntunen.

Vanhin näyttelyn puukoista on itse Kalle Keräsen takoma vuodelta 1900, tuorein on valmistunut tänä vuonna.

– Tämä näyttely on pitkäaikainen haave. Perustimme yhdistyksen kymmenen vuotta sitten pystyäksemme hakemaan apurahaa puukkonäyttelyä varten, Kalle Juntunen selittää.

Kainuun kulttuurirahaston apurahan turvin Tommi-puukon Perinneyhdistys on ostanut ensimmäisen osan puukkosaaliista. Osa on saatu lahjoituksena. 

– Apurahalla on hankittu myös näyttelyvitriinit. Ja olemme näinä vuosina saaneet määritettyä ensimmäiset "standardi-Tommit", Juntunen iloitsee.

150 Tommi-puukosta ohjemalli on määritetty kuudelle eri Tommi-puukolle: nuorten, naisten, tupla-, arki-, juhla- ja jääkäri-Tommille.

Puukkojen lisäksi näyttelyssä esitellään raudan polttoon ja pajakulttuuriin liittyvää aineistoa. Näytely avautuu sunnuntaina 7. syyskuuta.