Hyppää sisältöön

Kuurous ei estänyt Antti Ropposta nousemasta urheilun huipulle

Antti Ropponen on loistanut muun muassa nuorten lentopallomaajoukkueessa sekä rikkonut kuurojen nuorten maailmanennätyksen keihäänheitossa. Ilman toisessa korvassa olevaa implanttia 18-vuotias ei kuulisi mitään.

Kuva: Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Nurmolainen Antti Ropponen nähdään tällä kaudella lentopallon Mestaruusliigassa Kokkolan Tiikereiden hakkurina. Tie lentopallon huippukentille on ollut poikkeuksellinen, sillä Ropponen todettiin 2-vuotiaana kuuroksi. Lapsena hän oppi muutamia sanoja, mutta perheen yhteisenä kielenä oli viittomakieli.

Koulunkäynnin hän aloitti huonokuuloisten ja kuurojen luokalla mutta siirtyi kuulevien pariin muutaman vuoden jälkeen. Siirtymisen mahdollisti korvaimplantti, jonka hän sai 7-vuotiaana. Ensimmäiset hetket kuulevana ovat jääneet mieleen.

– Kun kävelin sairaalasta ulos, ihmettelin ympärillä kuuluvaa viheltelyä. Äitini kertoi sen olevan lintujen laulua. Se oli mieleenpainuva hetki.

”Enemmän on niitä, jotka ottavat hyvin vastaan”

Implantin saamisen jälkeen Ropponen jätti viittomakielen ja ryhtyi harjoittelemaan puhumista. Nykyään Ropposen puhetta maustaa aina aika ajoin kotiseudun Etelä-Pohjanmaan murre. Puhumisen opetteleminen ei ollut helppoa.

– Oppiminen oli hankalaa esimerkiksi siksi, että viittomakielessä ei ole sijapäätteitä. Annoin kuitenkin vain palaa, vaikka välillä tuli vähän kommentteja virheistä.

Kiusaamista hän on kohdannut silloin tällöin.

– Enemmän on ollut niitä ihmisiä, jotka ovat ottaneet minut hyvin vastaan.

Kun kävelin sairaalasta ulos, ihmettelin ympärillä kuuluvaa viheltelyä. Äitini kertoi sen olevan lintujen laulua. Se oli mieleenpainuva hetki.

Ropponen ajautui liikunnan pariin urheilevan perheen mukana. Innostus lentopalloon syntyi kentän laidalla, kun hän oli katsomassa siskonsa peliä. Lentopallon perässä Ropponen päätyi Kuortaneen urheilulukioon. Hän ehti opiskella siellä kaksi vuotta. Tiikereiden takia hän aloitti syyslukukauden kokkolalaisessa lukiossa.

Ropponen on pelannut menestyksekkäästi nuorten lentopallomaajoukkueessa. Hänet esimerkiksi valittiin kauden 2012–2013 parhaaksi miesjunioriksi. Haasteita riittää kuitenkin edelleen.

– Implantti saattaa hajota, jos se kostuu hikoilun takia. Näin on käynyt useissa treeneissä ja peleissä, silloin en kuule mitään. Se ei kuitenkaan haittaa minua, koska huuliltalukutaidollakin pärjää aika pitkälle.

Kuurous ei ole este huippu-urheilussa

Ropponen on pärjännyt hyvin myös perinteisten lentopallokenttien ulkopuolella. Hän on osallistunut kuurojen olympialaisissa beach volleyhin ja keihäänheittoon. Kotimaan kisoissa Ähtärissä hän rikkoi jopa kuurojen maailmanennätyksen keihäänheitossa.

Menestystään hän perustelee nöyrällä tekemisellä.

– Välillä itsekin ajattelin, että kuurous voisi vaikuttaa huippu-urheilussa. Mitä kovemmalla tasolla pelasin, huomasin, ettei sillä ole vaikutusta.

– Kuurot ovat ihan normaaleja ihmisiä, jotka eivät vain kuule. Ei se ole sen kummempaa, Ropponen sanoo.