Vuoden nuorisoteko -palkinto Tyttöjen Talolle

Rovaniemellä viime syksynä avattu Tyttöjen Talo on sukupuolisensitiivisen nuorisotyön talo ja 12–28-vuotiaille tarkoitettu avoin tila. Vuoden nuorisotekopalkinnon myöntänyt Rovaniemen vapaa-ajan lautakunta toivoo kaupunkiin omaa tilaa myös pojille.

Kotimaa
Tyttöjen talon ohjaaja Riikka Puska ja johtaja Tiina Lappalainen ovat tyytyväisiä tunnelmalliseen taloon ja sen sijaintiin. Kansankatua pitkin kulkee päivittäin nuoria kouluun, kotiin ja harrastuksiin.
Tyttöjen talon ohjaaja Riikka Pulju ja johtaja Tiina Lappalainen ovat tyytyväisiä viime syksynä avattuun tunnelmalliseen taloon ja sen sijaintiin. Kansankatua pitkin kulkee päivittäin nuoria kouluun, kotiin ja harrastuksiin.Yle Lappi

Vapaa-ajanlautakunta palkitsee joka vuosi yhden teon, joka on edistänyt nuorisotyötä Rovaniemellä. Lautakunta tekee valintansa ehdotusten pohjalta ja ehdotuksia voivat tehdä lautakunnan jäsenten lisäksi myös nuorisotyökentän toimijat.

Tänä vuonna tunnustuksen saajiksi ehdotettiin sisäliikuntapuisto Rollohallia, sukupuolisensitiivisen nuorisotyön Tyttöjen Taloa sekä Tyttöjen Talon luojaa, pitkän linjan nuorisotyövaikuttajaa Raija Vanhamaata.

Virkistävä avaus – nyt toivotaan taloa myös pojille

Rovaniemen vapaa-ajanlautakunta valitsi palkinnonsaajaksi Tyttöjen talon. Valinta oli yksimielinen.

– Tyttöjen Talo tarjoaa uuden, virkistävän avauksen nuorisotyöhön, jossa nimenomana tytöt ovat pääosassa, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Matti Torvinen (ps).

Talon toiminta pyörähti käyntiin viime lokakuussa. Jo vakiintuneelle toiminnalle on vapaa-ajanlautakunnan mukaan ollut tilausta.

– Kävijämäärät ovat nousseet ja verkostot laajentuneet. Sille on ollut selvästi kysyntää.

Kaupungista ei vielä löydy Poikien Taloa. Vapaa-ajanlautakunta toivookin kaupunkiin omaa tilaa myös pojille, kertoo lautakunnan puheenjohtaja Matti Torvinen.

Kaikki toiminta suunnitellaan tyttöjen toiveiden pohjalta

Pojat pääsevät Tyttöjen Talon kynnyksen yli ainoastaan avoimina päivinä, kuten vaikkapa syysstartissa torstaina 4.9.

– Se että ollaan pelkästään tyttöjen kesken, auttaa meitä keskustelemaan vaikeistakin asioista ja kohtaamaan toisemme omina aitoina itsenämme, kertoo taloa johtava Tiina Lappalainen.

Kaikki talon toiminta suunnitellaan tyttöjen ehdotusten ja toiveiden pohjalta.

Se että ollaan pelkästään tyttöjen kesken, auttaa meitä keskustelemaan vaikeistakin asioista ja kohtaamaan toisemme omina aitoina itsenämme.

Tiina Lappalainen, Tyttöjen Talon johtaja

Toisinaan talolla järjestetään teemailtoja ja ohjattua tekemistä, mutta avoimiin iltapäiviin voi mennä myös vain viettämään aikaa tai puuhastelemaan mitä haluaa.

– Avoimissa iltapäivissä kaikki talon tarvikkeet ovat vapaasti käytettävissä. Jos tekee mieli maalata tai huovuttaa tai leipoa, niin sen kun. Ja yleensä löytyy aina myös kavereita. Lisäksi meillä on monenlaista lautapeliä ja aina myös muita ihmisiä paikalla, että voi jutella mukavia.

Mukavien ja vakavienkin puhuminen on merkittävä osa Tyttöjen Talon toimintaa.

– Keskustelemme esimerkiksi ajankohtaisista asioista, mitä on meneillään, minkälaisia ilmiöitä tulee omassa arjessa vastaan, Tiina Lappalainen kertoo.

Talon keskusteluissa puidaan Lappalaisen mukaan myös tyttöihin kohdistuvia rooliodotuksia.

– Osa meidän työotetta on tietenkin nostaa esiin sitä, minkälaisia asioita tytöiltä odotetaan. Kohdellaanko heitä jotenkin eri tavalla kuin esimerkiksi poikia samassa luokassa tai jossain muussa arjen toimintaympäristässa? Pyrimme tarjoamaan tytölle sitten mahdollisuuksia käsitellä niitä odotuksia ja tarjota vaihtoehtoja, jotka tuntuisivat omemmilta ratkaisuilta.