1. yle.fi
  2. Uutiset

”Ei läpimurtoa, koska Venäjä kieltää osallisuutensa Ukrainan sotaan”

Mitään ratkaisevaa läpimurtoa Venäjän ja Ukrainan päämiesten tulitaukoneuvotteluissa ei ole saavutettu, koska Venäjä ei myönnä olevansa sodan osapuoli, arvioi maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja Torsti Sirén.

Ulkomaat
Torsti Siren
Torsti Sirén, Maanpuolustuskorkeakoulu, Strategian laitoksen johtaja, everstiluutnanttiYle

Hänen mielestään Venäjän on myönnettävä olevansa sodan osapuoli, jotta päästäisiin todelliseen neuvotteluyhteyteen.

– Uutinen tulitauosta olisi ollut fantastinen, mutta Venäjä kiistää olevansa sodan osapuoli. Taistelut eivät ole laantumassa.

Torsti Sirén muistuttaa, että Itä-Ukrainassa taistelee eri arvioiden mukaan 1 000 - 15 000 venäläistä.

UPI:n Rácz: ”Uskon, että taistelut kiihtyvät lähiviikkoina”

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija András Rácz suhtautuu hyvin pessimistisesti siihen, että Itä-Ukrainaan saataisiin tulitaukoa lyhyellä aikavälillä.

– Ukrainalaiset ovat jumissa kannassaan vaalien lähestyessä. Ongelma on, että rintamalla Ukrainan armeija on nopeasti häviämässä asemiaan. Lyhyellä aikavälillä odotan, että tulossa on ankaria, intensiivisiä viikkoja, eli konflikti kiihtyy nyt. Toivon, että olen väärässä, mutta olen hyvin pessimistinen, vanhempi tutkija András Rácz sanoo.

Hänen mukaansa sisäpolitiikalla on suuri merkitys. Ennen 26. lokakuuta pidettäviä parlamenttivaaleja Ukrainan hallitus ei ole sellaisessa asemassa, että se voisi tunnustaa tappiota.

Venäjä on myös oman retoriikkansa vanki, se ei voi tunnustaa olevansa osa konfliktia, Rácz sanoo.

– Jokaisen poliitikon on täytettävä ensisijaisesti kotimaisen yleisönsä vaatimukset. Venäjän propaganda on ollut niin voimakkaan ukrainalaisvastaista, Kiovan vastaista, Porošenkon vastaista, että Putin ei voi vain vetäytyä ja sanoa, että hän tekee sopimuksen ukrainalaisten kanssa.

Ráczin mukaan Venäjään kohdistuu myös aikapaineita. Yhä enemmän venäläisiä sotilaita kuolee Ukrainassa. Toinen tekijä on, että talvi on tulossa, eikä Itä-Ukrainassa meneillään oleva sodankäynti ole yhtä helppoa talvisaikaan.

Venäjä pakottaa Ukrainan tunnustamaan separatistit

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija András Rácz sanoo, että separatistit eivät ole itsenäisiä toimijoita vaan Venäjä kontrolloi heitä.

– Venäjän sotajoukkoja on läsnä siellä. Separatistit eivät ole itsenäisiä toimijoita, eivät enää.

Venäjän johto on kaiken aikaa sanonut, että kyseessä on Ukrainan sisäinen konflikti eikä Venäjä ole siinä osapuoli.

– Tämä on Venäjän neuvottelustrategia, pakottaa ukrainalaiset tunnustamaan separatistit itsenäisiksi toimijoiksi, ja siitä eteenpäin seuraa Transnistrian, Abhasian ja Etelä-Ossetian skenaario, jossa Venäjä ei ole osa konfliktia mutta de facto kontrolloi sitä, András Rácz arvioi.

Toisaalta Rácz katsoo, että osapuolten on jossain vaiheessa pakko löytää poliittinen ratkaisu tilanteen purkamiseksi.

– Sotilaallista ratkaisua ei ole. Ukraina ei itse voi voittaa separatistien ja Venäjän joukkoja.

Siitä András Rácz on varma, että tulevaa sopimusta eivät suoraan allekirjoita Venäjä ja Ukraina.

– Ei tule mitään kahdenvälistä Venäjän Ukrainan sopimusta, koska se merkitsisi, että Venäjä tunnustaa sekaantumisensa, Rácz sanoo.

Epäselvä tilanne

Ukrainan presidentti Petro Porošenko ilmoitti tänään keskiviikkona, että hän on puhelinkeskustelussa sopinut Venäjän presidentin kanssa pysyvästä aselevosta Itä-Ukrainaan. Vladimir Putinin kanslia ilmoitti, ettei Venäjä ole konfliktin osapuoli eikä siten voi olla mukana sopimassa tulitauosta. Venäjä kuitenkin tukee aselepoa.

Hetkeä myöhemmin Ukrainan presidentin kanslia antoi uuden lausunnon, jossa he sanoivat osapuolten saavuttaneen yhteisymmärryksen askelista kohti tulitaukoa. Siinä ei enää mainittu pysyvää tulitaukoa.

Lue seuraavaksi