Lainahöyhenissä on enemmän kuin mies mekossa

Jyväskylän kaupunginteatterin syksyn suurin voimanponnistus on musikaalikomedia Lainahöyhenissä. Lauantaina ensi-iltansa saavassa musikaalissa korostuvat paitsi nauru ja huumori myös suvaitsevaisuus.

Kuva: Jiri Halttunen / Jyväskylän kaupunginteatteri

Kun mies vetää teatterin lavalla päällensä naisten vaatteet, on kyseessä yleensä farssi, eikä roolileikillä tavoitella mitään syvempää sanomaa. Jyväskylän kaupunginteatterin syksyn musikaali on tässä suhteessa poikkeus: Lainahöyhenissä-musikaalissa miehet tanssivat korkokengissä, mutta se tärkein viesti on kahden miehen välisessä rakkaustarinassa.

– Lavalla on hauskaa ja huumoria on reilusti eli varmasti saa nauraa. Mutta sen lisäksi esityksessä on tyystin toinen, koskettavampi puoli, joka tulee nimen omaan hyväksynnästä, suvaitsevaisuudesta ja rakkauden oikeutuksesta, miettii vieraileva ohjaaja Timo Rissanen.

Sydämellä tehty tulkinta

Lainahöyhenissä on alunperin amerikkalainen musikaali, joka on saanut kantaesityksensä jo 1980-luvun alkupuolella. Suomessakin näytelmä on nähty viisi kertaa aiemmin. Omassa tulkinnassaan ohjaaja on halunnut korostaa ennen kaikkea tunnetta ja inhimillisyyttä.

Olen nähnyt versioita, missä on käytetty liikaa farssin keinoja, eli mies on vain näytellyt naista ja esityksestä on puuttunut se sydän.

Timo Rissanen

– Olen nähnyt versioita, missä on käytetty liikaa farssin keinoja eli mies on vain näytellyt naista ja esityksestä on puuttunut se sydän. Näyttelijän täytyy rakastaa sitä roolihenkilöään Albinia, mikä Joni Leponiemi tekee aivan loistavasti, Timo Rissanen kehuu.

Drag-artistina esiintyvän Albinin roolin esittävä Joni Leponiemi myöntää, että naiseksi muuntautuminen ei ole kokeneellekaan näyttelijälle aivan helppoa.

– Maskeeraus ja hienot puvut auttavat hahmon hakemisessa. Ja korkkaritkin alkavat jo pysyä jalassa, mutta sitten tämä syvällisempi puoli, mikä meillä on Gerogesin kanssa eli Jouni Innilän, joka minun miestäni näyttelee, niin se, että miten me saamme yleisön vakuutettua, että kyse on oikeasta rakkaudesta, oikeasta suhteesta, oikeasta rakkaustarinasta, Leponiemi pohtii.

Vastaanottoa odotetaan jännityksellä, mutta tekijät uskovat, että tarina ei enää kohahduta.

– Se ei kehota mihinkään, eikä se pyri kohahduttamaan, vaan näyttämään, että tällaistakin elämää on ja että näillä ihmisillä on oikeus omaan elämäänsä ja omiin tunteisiinsa, Jouni Innilä toteaa.

Broadway-musikaalin menoa

Lainahöyhenissä on suuri satsaus kaupunginteatterilta. Jyväskylässä nähtävässä versiossa on ohjaaja Timo Rissasen mukaan ehtaa suuren Broadway-musikaalin menoa.

– Suunnittelu- ja ideointityö on lähtenyt liikkeelle toista vuotta sitten, pikkuhiljaa mukaan on tullut lavastaja, puvustaja, koreografi. Kaikkien palasten yhteen liittäminen on ollut iso ponnistus teatterilta. Yksistään pukuja on yli sata ja ne ovat kaikki tällaisia spesiaaliroolipukuja. Samoin lavastus on iso ja kahdeksan hengen orkesteri, Rissanen luettelee.

Lainahöyhenissä saa ensi-iltansa lauantaina Jyväskylän kaupunginteatterissa.