Veturien tarpeeton tyhjäkäynti halutaan kuriin

Hämeenlinnan asemantienoon asukkaat ovat ärsyyntyneet dieselvetureiden tyhjäkäynnistä. Hämeenlinnan ratapihalla tehdään vetureiden vaihtotöitä. Töiden välissä dieselveturit pidetään jatkuvasti käynnissä. VR on luvannut muuttaa toimintaansa, mutta vielä siitä ei ole merkkejä näkynyt, harmittelee radanvarressa asuva Jaakko Tiainen.

liikenne
MIes seisoo junaradan varrella
Ville Välimäki / Ye

Jaakko Tiainen on asunut koko ikänsä radanvarressa. Junien ohi suhahtelu, varsinaiset vaihtotyöt tai edes puutavaran lastaaminen aivan kotitalon edessä eivät häntä ärsytä.

– Se on normaalia työntekoa. Sen sijaan vaihtovetureiden tuntikausia jatkuva tyhjäkäynti aiheuttaa tarpeetonta melua ja saastuttaa ympäristöä.

Vaihtotöissä käytetään raskaita Dv12 -dieselvetureita, jota usein käytettään parina. VR perustelee tyhjäkäyntiä sillä, että moottorit täytyy pitää lämpiminä, muuten junat eivät käynnisty.

Jaakko Tiainen ihmettelee tätä. Itse hän on saanut juuri Dv12 -veturisarjaan koneapulaisen koulutuksen.

– En usko VR:n selitystä. Kyllä ne silloin, kun minä olin siellä töissä, lähtivät käyntiin pysäytettyinäkin.

– Vetureissa on hyvin suuri 16-sylinterinen V-moottori ja sen käydessä ääni on suhteellisen matala. Se ei juurikaan häiritse. Mutta veturi vaatii koko ajan paineilmaa toimiakseen ja tätä varten on olemassa apumoottori ja kompressori. Tämä kompressori käynnistyy aika ajoin ja sen meluhaitta on huomattava, huomauttaa Tiainen.

Asukkaat olleet kärsivällisiä

Jaakko Tiainen on ollut yhteydessä VR:ään jo viisi vuotta sitten. Kun mitään parannuksia meluongelmaan ei kuulunut, hän otti uudelleen yhteyttä VR:ään tämän vuoden alussa.

Nyt VR on luvannut parannuksia muun muassa järjestämällä vetureille sähköpisteen lämmitystä varten, jotta tyhjäkäyntiä ei tarvittaisi. Lisäksi dieselvetureita on luvattu korvata sähkövetureilla silloin kun se on mahdollista.

Kokonaan vaihtotöistä aiheutuvista ympäristöongelmista ei kuitenkaan päästä eroon, myöntää ryhmäesimies Rauli Hirviniemi VR Transpointista.

– Isoja muutoksia on silti jo tehty ja lisää niitä on luvassa lokakuun alussa, lupaa Hirviniemi.

Jaakko Tiainen lupaa puolestaan olla kärsivällinen.

– VR:n esittämässä muistiossa esitetyt toimet ovat tyydyttäviä ja mikäli näin toimitaan, asiat korjaantuvat paljolti. Näitten muutosten on sanottu tulleen voimaan 1. syyskuuta, mutta toistaiseksi mitään muutosta en ole havainnut. Me voimme odottaa vaikka lokakuulle, mutta sen jälkeen mietitään järeämpiä toimenpiteitä, kuittaa Tiainen.