1. yle.fi
  2. Uutiset

Comic Sans kelpaa jo sanomalehden etusivulle

Netti repesi, kun vuosisatainen Sydney Morning Herald painatti etusivun tekstejä parjatulla fontilla.

kulttuuri

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Australialainen sanomalehti on rikkonut kaikkia taiteen sääntöjä ja painattanut etusivun uutisen Comic Sans -fontilla. Kirjaimia on kuvailtu vuoroin maailman vihatuimmiksi, vuoroin maailman rakastetuimmiksi – mutta ei missään tapauksessa sanomalehtifontiksi. Varmimmin siihen tuntuu törmäävän julkisten käymälöiden lappusissa, joissa kielletään heittämästä käsipyyhkeitä pönttöön.

Sydney Morning Herald päätyi käyttämään Comic Sansia raportoidessaan Australiassa tarkkaan seuratusta monikäänteisestä korruptioskandaalista. Lehden mielestä poliitikkojen selittelyt olivat jo niin surkuhupaisia, että asianomaisia siteerattiin uutisessa suurikokoisissa puhekuplissa lapsekkain Comic Sans -kirjaimin.

– En näe siinä ongelmaa, lukee entisen poliitikon Eric Roozendaalin kuvan ylle piirretyssä puhekuplassa. Nettihassuttelijat levittävät kuvaa, jossa poliitikko onkin korvattu päätoimittajalla, joka "ei näe ongelmaa" hupifontin käyttämisellä suuren päivälehden etusivulla.

Lehden ulkoasuvastaava Matt Martel on asettunut tiiviisti puolustamaan (siirryt toiseen palveluun)lehden päätöstä – vaikka tähdentääkin, ettei itse saanut ajatusta.

– Comic Sans on niiden ihmisten ykkösvalinta, jotka haluavat "keventää tunnelmaa". Olen nähnyt sitä ympäri maailman. Pahimmillaan hautaustoimiston logossa, Martel kertoo.

– Mutta olen nyt sinut Comic Sansin kanssa. Se on kuin ikääntynyt setä, joka juopottelee vähän liikaa, ei peseydy tarpeeksi ja on hiukan liian välitön häissä ja hautajaisissa. Hän käyttää havaijipaitaa, kun pitäisi pukeutua muodollisesti.

Martelin mukaan Sydney Morning Herald ei normaalisti suostuisi julkaisemaan edes pikkuilmoituksia parjatulla fontilla, mutta keskiviikkoaamun selittelevät poliitikot vain "ansaitsivat Comic Sansin".

Fontti näki päivänvalon Microsoftin Windows 95 -käyttöjärjestelmässä. Hilpeäksi tarkoitettu, mutta harvoin hilpeyttä herättävä Comic Sans hätkäytti myös vuonna 2012 tutkimuskeskus Cernin tiedottaessa Higgsin bosonista.

Lue seuraavaksi