Suomessa asuva ukrainalainen: Venäjään ja Putiniin ei voi luottaa

Hämeenkyrössä asuva ukrainalainen Andriy Korban ei ole kuullut yli kuukauteen Itä-Ukrainassa asuvasta äidistään. Hän ei uskonut koko tulitaukoajatukseen alunperinkään.

Ulkomaat
Poika valmisti ruokaa talon edustalla Ukrainan  Avdeevkassa.
Poika avustaa ruoanlaitossa ulkotulella Avdeevkan kaupungissa itäisessä Ukrainassa keskiviikkona. Sähköt ja vedentulo ovat katkenneet Avdeevkassa separatistien ja Ukrainan joukkojen välisten taistelujen seurauksena.Roman Pilipey / EPA

Ukrainan kriisi pysyy uutisotsikoissa päivästä toiseen. Hämeenkyrössä asuva Andriy Korban seuraa tilannetta tarkkaan.

– Venäjään ja Putiniin ei voi luottaa. Tämä on tullut toteennäytetyksi niin monta kertaa, sanoo Ukrainan kansainvälisen kulttuurikeskuksen pyörittäjä Andriy Korban. Hän on asunut Suomessa jo 18 vuotta.

Tänä aamuna kuultiin jo toiveikas uutinen Venäjän ja Ukrainan tulitauosta, jonka Venäjä sittemmin kiisti. Andriy Korban ei koko tulitaukoajatukseen uskonut alunperinkään.

Vettä ei ole, sähkötkään  eivät toimi ja siellä on yksi tori, josta jotain voi ostaa, jos on rahaa.

Andriy Korban

Tällä hetkellä huoli Itä-Ukrainassa asuvista sukulaisista on kova.

– Siskoni asuu Druzkivkan kaupungissa, joka sijaitsee 78 kilometriä Donetskista pohjoiseen. Olemme Skype-yhteydessä päivittäin. Siellä siskoni mukaan tilanne on rauhoittunut sen jälkeen, kun Ukrainan armeija sai alueen takaisin haltuunsa. Kaupat ovat auki ja suurin osa lapsista on mennyt kouluun.

Korbanin äidin kotikaupungissa, Avdiivkassa tilanne on aivan päinvastainen. Avdiivka sijaitsee seitsämän kilometrin päässä Donetskia, lähellä lentokenttää Ukrainan ja niin sanotun Donetskin kansantasavallan alueen rajalla.

– Siellä tilanne on vaikea. Puhelimet eivät toimi. Olen puhunut viimeksi äitini kanssa heinäkuussa. Heinäkuun lopulla Ukrainan armeija otti Avdiivkan kaupungin haltuunsa. Vettä ei ole, sähkötkään eivät toimi ja siellä on yksi tori, josta jotain voi ostaa, jos on rahaa. Pankithan eivät myöskään ole auki, tilanne on siis hyvin vaikea.

Ukrainassa kaikki muuttuu nyt hyvin nopeasti, joten tulevaisuudesta on vaikea sanoa mitään.

– Vielä runsas viikko sitten olimme toiveikkaita, että Itä-Ukrainan kauhea tilanne loppuu pian, mutta kaikki on muuttunut pahemmaksi sen jälkeen kun Venäjän sotilasjoukot tulivat Itä-Ukrainaan.

Mikä maa on seuraavana?

Andriy Korban

Korban toivoo, ettei Ukrainaa jätetä yksin.

– Koko sivistyneen maailman pitäisi yhdessä pysäyttää presidentti Putin ja Venäjä. Tilanne ei ole vaarallinen pelkästään Ukrainassa, vaan uhka koskee koko Eurooppaa. Mikä maa on seuraavana, kysyy Andriy Korban Tampereen Radion haastattelussa.