1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Maailmanennätyskala 566 kiloa ruotsalaisen kajakkimiehen virveliin – väsytys kuvattiin videolle

Ruotsalainen Joel Abrahamsson täräytti kajakkikalastuksen maailmanennätyksen yli tuplasti isommaksi jättiholkerillaan. Abrahamssonin holkeri on suurin mitä on koskaan saatu vapavälinein kajakista kalastaen. Huimasta kalasaaliista kertoi ensimmäisenä nettijulkaisu Hålogaland Avis.

Ruotsalainen Joel Abrahamsson kalastaa suurkaloja hyvin varustellulla kajakilla. Kuva: Hålögaland Avis

Abrahamsson saalisti yhden hengen kajakista virvelöimällä peräti 401 sentin mittaisen ja 566 kiloa painavan holkerin maanantaina Andörjalla Tromssan läänin eteläosassa Norjassa. Tähän mennessä suurin kajakista saatu kala oli 227-kiloinen Alaskasta saatu hai.

Omaa maailmanennätyskalaansa Abrahamsson väsytti puolitoista tuntia. Jättikala mitattiin ja punnittiin ja päästettiin vapauteen. Uusi maailmanennätys 566 kiloa on selvä vaikka sitä ei ole vielä virallisesti vahvistettu.

Holkeri eli jäähai (Somniosus microcephalus) voi kasvaa jopa tonnin painoiseksi ja kuuden metrin mittaiseksi.

Sitä pyydystetään lähinnä maksan vuoksi, holkerin liha on käsittelemättömänä myrkyllistä. Pohjois-Atlantilla elävä holkeri on urheilukalastajien suosima saalis.

Joel Abrahamsson on harrastanut suurkalojen kalastusta kajakilla pitkään. Andörjalla Narvikin pohjoispuolella hänellä oli mukanaan myös kuvausryhmä, joka ikuisti maailmanennätysväsytyksen.