Suojelupoliisi: On tärkeää saada Suomen terrorismilaki kuntoon

Suojelupoliisi on tyytyväinen siihen, että Suomessa etsitään keinoja, joilla voidaan estää Suomesta lähtö Syyrian taisteluihin. Sisäministeriössä pohditaan parhaillaan, voitaisiinko kaksoiskansalaisuuden omaavalta islamistitaistelijalta ottaa pois Suomen kansalaisuus.

Kotimaa
Kuva kyltistä Suojelupoliisin ovessa Helsingin Kruununhaassa.
Yle

Suomesta on lähtenyt Syyrian taisteluihin tähän mennessä jo yli 40 henkilöä. Suojelupoliisin mukaan heistä suuri osa toimii kauhua kylvävässä ISIS-järjestössä.

– Meidän tietojemme mukaan Syyriaan lähteneistä suuren osan toiminta liittyy ISIS-järjestöön. He ovat nyt siellä osana hyvin väkivaltaista konfliktia hyvin radikaalin järjestön riveissä, ja jos he palaavat Suomeen, niin tämä on tietenkin uhka myös Suomen kannalta, sanoo Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Britannia ilmoitti maanantaina, että se alkaa takavarikoida passit Syyriaan ja Irakiin lähteviltä islamistitaistelijoilta. Suomessa viranomaiset voivat ainoastaan seurata sivusta, kun täältä lähtee ihmisiä taistelemaan Syyriaan.

Eduskunnassa on kuitenkin parhaillaan lakihanke, jolla terroristiksi kouluttautuminen halutaan säätää rangaistavaksi.

– Me haluamme estää sen, että Suomesta lähdetään kouluttautumaan terroristiksi ulkomaille. Siksi juuri meillä on tämä lakihanke eduskunnassa. Se on nyt kiinni eduskunnasta, millä aikataululla tämä laki saadaan voimaan. Hallituksen tavoite on, että siitä äänestetään vielä tällä hallituskaudella, kertoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.)

Sisäministeriö pohtii ääri-islamistien kaksoiskansalaisuutta

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) kertoi eilen, että sisäministeriössä selvitetään sitä, mitä voitaisiin tehdä ääriliikkeisiin kuuluville kaksoiskansalaisille.

– Ministerin pyytämä selvitys tarkoittaa, että me pohdimme, voitaisiinko mahdollisesti tällaiselta ääriliikkeeseen kuuluvalta ja ulkomailla taistelevalta henkilöltä ottaa jopa Suomen kansalaisuus pois, kertoo sisäministeriön maahanmuutto-osaston johtaja Jorma Vuorio.

Sisäministeriön selvitys valmistuu muutaman viikon kuluttua.

Suomessa ei ole suunnitelmia lakimuutoksiin, jotka mahdollistaisivat passien ottamisen Syyrian taisteluihin lähteviltä. Suojelupoliisi on kuitenkin tyytyväinen, että tilanteeseen on herätty.

– Terrorismi on muuttuva ilmiö erityisesti kun puhutaan näistä ääri-islamisteista, ja sen takia on tärkeää, että lainsäädäntö on ajan tasalla myös Suomessa, sanoo Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.