1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pekka Ervasti

Pekka Ervasti: Hyvä meininki! #kokoomus

Taru Tujusen lähtö ja Räty-Männistö -diilin mahalasku osoittavat, että kokoomuksen pakka on ihan sekaisin, kirjoittaa Pekka Ervasti blogissaan.

Pekka Ervasti
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Kokoomuslaisista näkee, että puolue on jotenkin hukassa. Avainhenkilöt nostavat kytkintä tai töpeksivät raskaasti - ja jäljelle jääneet pälyilevät ympärilleen neuvottomina.

Vallanvaihdos on tarkan pelin paikka, mutta Alexander Stubb ei ole saanut hommaa hanskaan.

Kokoomuksen kannalta on kohtalokasta, että puolueen menestys on sidoksissa Stubbin hallituksen onnistumiseen. Synkältä ja pimeältä näyttää. Kun sota raivoaa Euroopan sisällä, talous sakkaa ja työttömyys kasvaa pääministeriltä vaaditaan jämäkkää, uskottavaa johtajuutta. Tästä ei selviä sillä, että laskee levyn pyöritysnopeutta 78:sta 33:een.

Brysseliin karanneen Kataisen perintö painaa uutta pääministeriä raskaammin kuin juoksupainot triathlon-treeneissä.

Budjettiriihen läpi kompuroitiinpikkurahoista kinastellessa, mutta hallituksen kaikki keskeiset, suuret hankkeet ovat levällään ja osa sellaiseksi jääkin.

Tästä ei selviä sillä, että laskee levyn pyöritysnopeutta 78:sta 33:een.

Laajaa kuntaremonttia ei saada aikaiseksi. Sen pääarkkitehti Henna Virkkunen (kok) livahti hänkin Brysseliin. Kuntien määrää ei saada supistettua sataan. Pakkoliitoslaki vedettiin jo pois eduskunnasta.

*Kuntien tehtäviä ei sitäkään saatu karsittua *miljardilla. Riihessä saatiin kasaan 350 miljoonaa ja loput pitäisi haalia epämääräisen lainsäädännöllisen hölöstööpin avulla. Ei onnistu, sanovat asiantuntijat.

Sote-uudistuksesta on sovittu moneen kertaan - jopa oppostion armollisella tuella, mutta helpompi on vahtia kapallinen kirppuja kuin paimentaa sote-lait eduskunnan läpi. Sama pätee eläkeratkaisuun. Jotenkin sekin pitäisi muuttaa lainsäädännölliseksi lihaksi.

Urheilumiehenä Stubb tietää, että joukkueeseen pitää valita kyvykkäimmät avainpelaajat. Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok.) piti olla kykypuolueen uusista ministereistä se pätevin, mutta hän olikin ensimmäinen törmäilijä.

Pöhköt puheet pienipalkkaisista, verokikkailu lääkäripalkkioiden kanssa ja härski puliveivausyritys kansanedustaja Lasse Männistön (kok.) kanssa Helsingin apulaiskaupunginjohtajuudesta ovat nostaneet tunkkaisen pölypilven, joka ei heti laskeudu, vaikka Männistö vetikin eroanomuksensa eduskunnasta takaisin.

Kun Räty-Männistö -diiliä vasta kyhäiltiin pääministeri hehkutti, että on vain hyvä, kun porukka kiertää - ikään kuin kyse olisi mansikanpoimijoista eikä kansanedustajista. Poliittisessa vastatuulessa tuuliviiri kääntyi nopeasti.

Nyt Stubbin pitäisi löytääuusi puoluesihteeri Taru Tujusen tilalle. Superlatiiveja suoltava puoluejohtaja ilmoitti TV1:n Ykkösaamussa, että paikalle valitaan "maailman paras" puoluesihteeri. No prob!

Gallupit kertovat, että Stubbin inhokerroin äänestäjien keskuudessa on Kataista suurempi.

Tietysti Tujusen tymäkkää asiantuntemusta voi rahalla ostaa viestintätoimisto Ellun Kanoilta, mutta jää siinä jotakin tehtävää uudelle puoluesihteerillekin ja kello käy.

Gallupit kertovat, että Stubbin inhokerroin äänestäjien keskuudessa on Kataista suurempi. Kun kokoomuksen ja kepun kannatus on aivan tasoissa, joviaalimman vaikutelman antava kepupomo Juha Sipilä saattaa eduskuntavaaleissa tyhjentää pajatson.

Mitä Stubb sitten tekee? Anna mä arvaan: lähtee Brysseliin.

Yhdessä asiassa Stubb on saanut tahtonsa läpi. Kesän lopulla hän toivoi, että demarien kannatus lähtisi nousuun. Ylen elokuun mittaus osoitti, että sitä saa, mitä tilaa.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkö

Lue seuraavaksi