Suomalainen Fadumo Dayib pyrkii Somalian presidentiksi: "En pelkää kuolemaa"

Dayib opiskelee parhaillaan arvostetussa Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Aamu-tv
Fadumo Dayib
Suomalaistunut somalinainen Fadumo Dayib aikoo pyrkiä Somalian presidentiksi. Maassa järjestetään presidentinvaalit kahden vuoden päästä.

Somaliasta Suomeen 90-luvulla muuttanut Fadumo Dayib aikoo pyrkiä Somalian presidentiksi vaaleissa 2016. Tohtoriksi kouluttautuva Dayib opiskelee tällä hetkellä hallintotieteitä Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

– Haluan pyrkiä Somalian presidentiksi, koska uskon, että naisilla on mahdollisuus johtaa Somaliaa. Naiset johtavat maata taloudellisesti, hankkivat perheille elannon ja ovat näkyvästi esillä yhteiskunnassa, mutta heidät on pidetty poissa politiikasta. Somalia on nyt valmis naispresidentille, Fadumo Dayib sanoo.

Naisten aseman lisäksi Dayib haluaa vähentää nuorisotyöttömyyttä, parantaa vähemmistöjen asemaa ja nuorten koulutustilannetta.

– On järkyttävää, että meillä on nuori sukupolvi, jolla ei ole kokemusta mistään muusta kuin sodasta. He eivät edes pysty näkemään tai kuvittelemaan mitään muuta tulevaisuutta kuin sodan ja kärsimyksen.

Varsinainen vaalikampanja alkaa ensi vuonna, jolloin Dayib matkustaa Somaliaan kampanjoimaan.

– Vaalikampanjassani on sekä somalialaisia että ulkomaalaisia joka puolelta maailmaa. Moni on tullut vapaaehtoisesti tukemaan, mikä tarkoittaa, että myös muut ovat sitä mieltä, että naisella on mahdollisuus nousta Somalian presidentiksi, Dayib kertoo.

Klaani voi painaa valinnassa

Dayib matkustaa joulukuussa Suomeen ja keskustelee kampanjastaan Suomen somaliyhteisön kanssa. Hän ei halua, että kampanjassa mukana olevilla on sidoksia klaaneihin.

– Klaanit ovat yleensä aiemmin valinneet Somaliassa presidentin. Nyt Somaliaan toivotaan demokraattisia kansanvaaleja. Toivon, että ihmiset äänestävät ehdokasta eivätkä klaania, Dayib sanoo.

Somaliassa poliitikot ovat jatkuvasti hengenvaarassa väkivaltaisten iskujen takia.

– On hyvin vaarallista olla poliitikko tai ehdokas Somaliassa. Minua on varoitettu useita kertoja siitä, että minut voidaan tappaa, jos lähden ehdokkaaksi.

Dayib ei kuitenkaan pelkää.

– Olen hyvin sinut sen kanssa, että riski kuolla on korkea. Mutta en ole huolestunut kuolemasta. Jokainen meistä joutuu lähtemään jossakin vaiheessa. Jos kuolen siihen, että olen puolustamassa jotain, mihin vakavasti uskon, niin se on kunnioitettavaa, Dayib sanoo.

Eduskunta valitsee ehdokkaat presidentinvaaleihin. Ehdokkaan täytyy olla yli 40-vuotias ja Somalian kansalainen. Fadumo Dayibilla on Suomen ja Somalian kaksoiskansalaisuus.