Sähkön hinta ei laske, elleivät kuluttajat kilpailuta yhtiöitä

Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen on kuluttajatasolla alkanut vasta viime vuosina. Suomalaiset maksavat passiivisuudellaan sähköstä ylihintaa, sillä ellei kilpailutusta ole, ei hintaakaan tarvitse laskea. Sähkön tarjoushinnat ovat hintaseurannan perusteella olleet laskussa yli kolmen vuoden ajan, eli kilpailutus kannattaisi.

talous
Valokatkaisin.
Tommi Parkkinen / Yle

Sähkön hintoja seuraavan VaasaEMG:n tiedotuspäällikkö Teemu Närvän mukaan suomalaiset kuluttajat ovat laiskoja kilpailuttamaan sähkön hintaansa eri yhtiöillä, vaikka kilpailuttamalla esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölaskussa voisi säästää satoja euroja.

– Jos ruokakaupassa 20-30 euroa on paljon rahaa, niin sähkökaupassa ei ole. Sähkö on hajuton ja mauton tuote - tylsä asia, toteaa Teemu Närvä.

Samalla lailla sattuu, jos laittaa sormen töpseliin, riippumatta siitä, mistä sähkö tulee

Teemu Närvä, VaasaEMG

– Samalla lailla sattuu, jos laittaa sormen töpseliin, riippumatta siitä, mistä sähkö tulee. Jos säästöä tulee satakin euroa vuodessa, pitäisi sen mielestäni jo kiinnostaa kuluttajaa, sillä meissä useimmissa asuu sisäinen laihialainen. Suomalainen on pihi, mutta jotenkin kun on sähköstä kyse, aivot menevät nollille, Närvä lataa ja epäilee, että yksi syy siihen, että sähkön kilpailuttaminen ei kiinnosta, voi olla se, että sen kilpailuttamisen tuottamat säästöt näkyvät viiveellä kuluttajan kukkarossa.

Ilman kilpailuttamista eivät hinnat laske

Teemu Närvän mukaan suomalaisten kuluttajien aktiivisuudessa kilpailuttaa sähkömarkkinoita on tapahtunut viime vuosina parannusta. Kilpailun avautumisen jälkeisestä 2-4 prosentin vaihtamisaktiivisuudesta on hänen mukaansa noustu noin 8 prosenttiin.

– Ainakin Energiamarkkinaviraston tilastojen mukaan kuluttajien aktiivisuus ei ole enää surkeaa vaan jo ihan ok-tasolla, Närvä sanoo ja muistuttaa, että jos kuluttajien sähköyhtiöiden vaihtamisaktiivisuus jää muutamaan prosenttiin, ei voi sanoa heidän olevan kiinnostuneita aiheesta.

– Omalla passiivisuudella on maksettu ylihintaa. Jos kuluttajat eivät kilpailuta, niin miksi sähkönmyyjät laskisivat hintojaan, Närvä muistuttaa.

Vaikutusta kuitenkin on ollut. Sähkön keskimääräiset tarjoushinnat ovat laskeneet lähes yhtäjaksoisesti yli 3 vuotta. Asia selviää VaasaEMG:n PriceWatch -kuukausittaisesta hintavertailututkimuksesta. Samaan aikaan kuitenkin sähkön siirtohinta on noussut, ja myös sähkön hinnassa on nousupaineita.

Sähköyhtiöiden mainoksissa huudetaan harvemmin halpaa hintaa. Sen tietää myös Teemu Närvä.

– Mainostetaan hiilijalanjäljellä tai muulla sellaisella, mutta kuluttajille ainoa asia, jolla on merkitystä, on hinta. Se, mitä säästän, Teemu Närvä sanoo.

Nopeitakin heilahduksia hinnassa

Teemu Närvän mukaan sähkön hinnassa voi tapahtua heilahtelua nopeastikin.

– On jotain indikaattoreita, että hinta tulisi pikkuisen nousemaan. Esimerkiksi jos tulee kova pakkastalvi, voi se nostaa sähkön hintaa nopeastikin, Närvä sanoo.

Myös se, millaiseen tuotteeseen kuluttaja on sitoutunut, vaikuttaa. Närvä muistuttaa, että toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinnat voivat muuttua nopeastikin, mutta parivuotisen sopimuksen hintataso on sidottu tietylle tasolle.

– Tottakai kannattaa katsoa, ettei osta (sähköyhtiöissäkään) sikaa säkissä, sillä on todella kalliita ja halpoja yhtiöitä. Vertailu kannattaa eikä vie kuin 5-10 minuuttia. Hintavertailua pidetään vaikeana, mutta se on vain kuluttajien asenne. Jos matkapuhelinyhtiötä pystyy vaihtamaan, niin myös sähköyhtiötä, Teemu Närvä toteaa.