Al-Qaida perusti uuden alaosaston Intian niemimaalle

Al-Qaida pyrkii laajentamaan toimintaansa, sillä Islamilainen valtio on noussut sen ohi johtavana jihadistiliikkeenä. Intian al-Qaidan sanotaan toimivan myös Burmassa ja Bangladeshissa.

Ulkomaat
yman al-Zawahiri.
Terroristijärjestö al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri.Reuters

Terroristijärjestö al-Qaida on perustanut alaosaston Intiaan. Asia tuli ilmi eilen keskiviikkona, kun al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri julkisti 55 minuuttia kestäneen nettivideon, jossa hän kertoi asiasta.

Al-Zawahirin mukaan Intian niemimaan al-Qaidan perustaminen on hyvä uutinen Burman, Bangladeshin, Assamin, Gujaratin, Ahmedabadin ja Kashmirin muslimeille.

Intian niemimaan al-Qaida tunnetaan nyt nimellä Qaedat al-Jihad ja sen johtaja on pakistanilainen militantti Asim Umar. Järjestö toimii Afganistanin Taliban-komentajan Mullah Muhammad Omarin alaisuudessa.

Videollaan al-Zawahiri sanoi uuden islamistijärjestön taistelevan muslimeja erottavien "keinotekoisten rajojen" poistamiseksi ja pelastavan alueen muslimit epäoikeudenmukaisuudelta ja sorrolta.

Hän myös vaati yhtenäisyyttä taistelijoiden toimintaan ja arvosteli eripuraisuutta. Tämä viesti on kuultu al-Qaidan suunnalta aikaisemminkin, sillä järjestö on huolissaan nopeasti laajentuneen Islamilaisen valtion (Isis) noususta. Isis paitsi houkuttelee uusia nuoria mukaan toimintaansa, myös sotii muita islamistijärjestöjä vastaan.

Asiantuntijat arvelevat, että laajentumispyrkimyksellään al-Qaida yrittää kirkastaa mainettaan, joka on hiipunut sen jälkeen, kun sen johtaja Osama bin Laden kuoli Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen iskussa.

Lähteet: AFP, Reuters