EK haluaa tiukan eläkeikäpäätöksen, palkansaajajärjestöt eivät sitä toivo

Eläkesovun odotetaan syntyvän ensi viikolla. Neuvotteluissa on keskitytty siihen, voiko eläkeikä nousta tulevaisuudessa elinajanodotteen mukaan ilman uusia neuvotteluja.

Aamu-tv
Lauri Lyly.
Aamu-tv:n vieraina EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Eläkeneuvottelijat ovat keskittyneet pohtimaan, millaista suomalainen työelämä on kymmenen vuoden kuluttua. Valtiovarainministeriön esityksen mukaan eläkeiän olisi noustava vuodesta 2025 lähtien elinajanodotteen mukaisesti ilman erillisiä neuvotteluja. Syynä on valtiontalouden kestävyysvaje. Korkeakoulutettujen palkansaajajärjestö Akava ja Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK uskovat taloudessa olevan vuosikymmenen kuluttua myönteisiä merkkejä.

– Onko eläkeikää nostettava automaattisesti, jos taloudessa on positiivista kehitystä, tästä keskustellaan, kuvaili junnaavia eläkeneuvotteluja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder Ylen aamu-tv:ssä.

– Automaattinen kehitys ikärajassa ei ole toivottava tila, muotoili puolestaan SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies näkee, että tärkeintä neuvotteluissa on EK:lle yritysten edustajana se, että työeläkemaksujen nousupaine saadaan taitettua. EK on eläkeikäkysymyksessä toista mieltä kuin Akava ja SAK. Se haluaa juridisesti vahvan päätöksen, jonka varaan muun muassa kansainväliset luottoluokittajat voivat laskea.

Akava uskoo kannustinkarttuman säilyvän

Akavan Sture Fjäder painottaa, että tulevaisuudessa työurat ovat entistä repaleisempia, ja siksi työntekijöille on oltava jokin porkkana.

– Tämä koskee koulutettuja, nuoria ja naisia. Esimerkiksi vanhempainvapaiden takia on jotenkin kurottava umpeen se, mitä on menettänyt, Fjäder sanoo.

Hän uskoo, että jonkinlainen kannustinkarttuma säilyy. Akava lähtee siitä, ettei se joudu jäämään nyt neuvoteltavan sopimuksen ulkopuolelle.

Lyly komppaa, että juuri työurien repaleisuuden vuoksi eläkettä on kerryttävä koko palkasta.

– Tämä on nuorten etu, että koko uran ajan kertyy kunnolla eläkettä, Lyly kuvailee.

Odotukset ensi viikossa

Neuvottelut jatkuvat ensi maanantaina. Sovun on luvattu syntyvän syksyyn mennssä.

– Sääkartoilla on vielä kesää jäljellä, huomauttaa SAK:n Lauri Lyly.

Eläkeneuvotteluja on käyty noin 10 vuoden välein. Viime kerralla neuvotteluihin sisältyi noin yhdeksän kuukauden tauko. Lyly muistuttaa keskustelujen vieneen aikaa ennenkin.

Hän arvioi, että sopu syntyy ensi viikolla.

– Lähipäivinä mieluummin kuin lähiviikkoina, hän sanoo.