1. yle.fi
  2. Uutiset

Kirjoitusvirhe Valion jogurttipurkissa – "Valitettava inhimillinen erehdys"

Valion litran mansikka–vanilja-jogurttipurkissa on kirjoitusvirhe tuotteen ruotsinkielisessä nimessä. Valiolta valitellaan inhimillistä erehdystä, mutta kuluttajalle siitä ei ole tuoteturvallisuusvaaraa.

Kotimaan uutiset
Kirjoitusvirhe Valion jogurttipurkissa.
Yle

Valiolla on valtakunnallisesti myynnissä litran mansikka–vanilja-jogurttipurkkeja, joiden ruotsinkielisessä nimessä on kirjoitusvirhe.

– Kyseessä on valitettava inhimillinen erehdys, joka luonnollisesti korjataan seuraavaan pakkausvalmistuserään, pahoittelee Valion viestintäpäällikkö Taina Lampela-Helin.

D-kirjaimen puuttuminen mansikan ruotsinkielisestä sanasta on mennyt monien silmien ohitse. Pakkausluonnoksen tarkastamiseen osallistuvat useat tahot muun muassa Valion tuoteryhmän ja tuotekehityksen alalta sekä tehtaalta.

– Jogurttipakkauksen suunnittelu on monivaiheinen prosessi, ja pakkausmerkinnät noudattavat EU-lainsäädäntöä. Kun lopullinen pakkausmalli on hyväksytty, tilaa Valio pakkausmateriaalia myyntiennusteen mukaan, mikä on esimerkiksi jogurteissa suuri, Lampela-Helin kertoo.

"Kuluttajat lukevat pakkaustekstejä tarkkaan"

Virheitä pakkausmerkinnöissä on aika ajoin, ja niistä tulee ilmoituksia Valion kuluttajapalveluun.

Kirjoitusvirhe Valion jogurttipurkissa.
Myös Kajaanissa huomattiin kirjoitusvirhe jogurttipurkissa.Heikki Rönty / Yle

– Monet virheet saadaankin kiinni juuri aktiivisten kuluttajien avulla, sanoo Taina Lampela-Helin Valion viestinnästä.

– Pakkausmerkintöjä luetaan ja niistä ollaan kiinnostuneita. Kuluttajat lukevat hyvin tarkkaan kaikenkokoisia pakkaustekstejä.

Kirjaimen puuttuminen jogurtin ruotsinkielisestä nimestä ei Lampela-Helinin mukaan vaaranna tuotteen turvallisuutta kuluttajalle.

– Tuoteen elintarvikenimessä ja ainesosaluettelossa sana mansikka on oikein suomeksi ja ruotsiksi, ja lisäksi tuotteessa on myös kuva mansikasta, joten erehtymisen vaara makumieltyksenkin suhteen on pieni.

Valiolta kerrotaan, että virhe korjataan seuraavaan pakkausten valmistuserään.

Lue seuraavaksi