Pullontuoksuiset mummot ja ukit yleistyvät

Ikäihmisten alkoholinkäyttö on lisääntynyt. Monelle iäkkäälle tulee yllätyksenä, että alkoholinkäytön riskirajat pienenevät iän myötä nopeasti.

Aamu-tv
Kaarlo Simojoki.
Ikäihmisten lisääntyneestä alkoholinkäytöstä on puhuttu paljon viime vuosina. Milloin päälle kuusikymppinen juo liikaa? Vastaamassa A-klinikkasäätiön vastaava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Juominen on lisääntyvä ongelma, ja se näkyy esimerkiksi päihdepalvelujen kysynnässä. A-klinikkasäätiön vastaavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mukaan nykyään puhutaan jo märästä sukupolvesta, joka lähestyy 65 ikävuotta. Tarkat tilastot juomisen määrästä puuttuvat.

– On arvioitu, että 10-15 prosenttia yli 60-vuotiaista käyttäisi liikaa alkoholia. Tätä vanhemmissa ikäryhmissä, esimerkiksi yli 75-vuotiaissa se on kuitenkin vielä vain murto-osa.

Vanhusten juominen alkaa harvoin yllättäen ja yleensä taustalla onkin vuosikymmenten käyttö. Alkoholi hiipii arkeen pikkuhiljaa, kun lapset muuttavat pois kotoa ja aikaa on enemmän. Liikakäyttäjillä juominen ryöpsähtää yleensä eläkkeelle jäädessä, kun elämään haetaan sisältöä.

– Yksinäisyys on vanhuusväestössä keskeinen riskitekijä.

Riskirajat laskevat iän myötä

Simojoen mukaan suomalaiset suositukset ovat harhaanjohtavia, sillä ne esittelevät aikuiset yhtenä ryhmänä. Yleisesti käytössä olevat suomalaiset suositukset on laskettu alle 40-vuotiaalle, terveelle ja tupakoimattomalle ihmiselle. Tällöin aikuisen miehen riskirajan kerta-annos on noin seitsemän annosta. Yhdysvalloissa puolestaan suositellaan, että iäkäs nauttisi korkeintaan yhden annoksen per päivä.

– Se on huomattavasti vähemmän, kuin mihin meidän suosituksissamme on totuttu.

Riskirajat alkavat laskea jo 50 vuoden iässä. Simojoki painottaa, että suositusten ylittäminen tuo melko varmasti haittoja. Iäkkäällä on valmiina monenlaisia rasitteita, kuten lääkkeet ja perussairaudet. Terveelläkin vanhuksella ikä vaikuttaa. Ongelmia voi tulla esimerkiksi muistamisen, syömisen ja kaatuilun kanssa.

– Kroppa muuttuu, hermosto muuttuu, ja silloin myös alkoholi vaikuttaa paljon nopeammin.