1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Työttömyysturvarahoja maksetaan tänä vuonna velalla

Taustalla on työttömyysmenojen kasvu, joka on ollut paljon ennakoitua huimempaa. Ensi vuonna on odotettavasti vielä enemmän työttömiä.

talous
Hanskat naulassa.
Pekka Sakki / Lehtikuva

Työttömyysturvarahat eivät tänä vuonna riitä ilman velanottoa. Etuuksia maksava Työttömyysvakuutusrahasto turvautuu lainaan loppuvuodesta, sillä työttömiä työnhakijoita on kymmenesosa enemmän kuin viime vuonna, ja rahaston menot ovat kasvussa.

Menot kasvavat tällä haavaa 15 prosentin vuosivauhtia.

– Se on hyvin paljon enemmän kuin mitä me vuosi sitten kuvittelimme, sanoo Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Heikki Pohja.

Rahasto maksaa Suomessa ansiosidonnaisia työttömyyskorvauksia. Kyseessä on 2000-luvun ensimmäinen kerta, kun työttömyysturvarahojen maksuun on otettava pitkäaikaista lainaa.

– Vain 90-luvun suuren laman aikana on koettu vastaavaa, toimitusjohtaja kertoo.

Elokuun lopussa esitettiin korotusta työntekijöiden ja työnantajien maksamiin työttömyysvakuutusmaksuihin. Työttömyysvakuutusrahaston hallintoneuvosto nostaisi niitä ensi vuonna 0,15 prosenttiyksikköä.

– Jos tätä haluaa havainnollistaa palkansaajan kannalta, 3 000 euroa kuukaudessa ansaitseva joutuisi ensi vuonna maksamaan 4,5 euroa enemmän kuukaudessa, kertoo Heikki Pohja.

Ennusteen mukaan rahaston tuloksessa on tänä vuonna historiansa suurin alijäämä, 600 miljoonaa euroa. Ensi vuonna työttömiä – ja työttömyysmenoja – on arvioiden mukaan vielä enemmän, mutta vakuutusmaksujen korottaminen pitäisi taloustilanteen tämänvuotista parempana. Ensi vuoden arvioitu alijäämä olisi 500 miljoonaa.

Rahastolla pitää sijoitusperiaatteiden mukaan olla käytettävissään yhden kuukauden menoja vastaava rahamäärä, mikä on noin 250 miljoonaa euroa. Puskuriraha jää alle tämän summan loppuvuoden aikana, minkä takia rahasto ottaa velkaa.

Työmarkkinoita tutkinut valtiotieteiden tohtori arvioi viime sunnuntaina Yle Uutisille, että Suomessa on poikkeuksellisen vakava työttömyystilanne:

– Nyt ollaan jo 450 000 työttömän lukemissa eli kyllä meillä massatyöttömyydestä on syytä puhua, Pekka Tiainen sanoi.

Myös Työttömyysvakuutusrahasto oli jo alkuvuonna huolissaan siitä, että lomauttamiset ovat vaihtuneet yrityksissä irtisanomisiksi.

Lue seuraavaksi