Isis-järjestön kehittämä hallintomalli hämmästyttää

Isis-järjestö on vuoden kuluessa perustanut islamilaisen hallinnon valtaamilleen alueille. Hallintoa leimaavat islamin ankarien säädösten tiukka noudattaminen, mutta myös tehokas käytännönläheisyys.

Ulkomaat
Abu Bakr al-Baghdadi.
Isis-järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi.ISIS / EPA

Suuret alueet Syyriaa ja Irakia haltuunsa ottanut Islamilainen valtio (Isis) tekee muutakin kuin sotii tai järjestää julmuuksia muiden uskontojen edustajille. Uutistoimisto Reutersin mukaan Isis on kehittänyt hallitsemilleen alueille hämmästyttävän tehokkaasti toimivan hallinnon. Hallintokoneiston rakentaminen on kestänyt vain vuoden.

Järjestön ehdoton johtaja niin hallinto- kuin sotilasasioissa on kalifiksi itsensä nimittänyt Abu Bakr al-Baghdadi. Hän on jakanut maansa provinsseihin, "waliyeihin", joiden johtoon hän on nimennyt "walit", mikä vastaa islamilaisessa hallinnossa eräänlaista ministeriä.

Provinssien rajat kulkevat useimmiten Syyrian ja Irakin hallinnollisten rajojen mukaisesti, mutta uutena alueena on perustettu al-Furatin provinssi, joka ulottuu sekä Irakin että Syyrian alueille. Isiksen pyrkimykseä on lakkauttaa vanhat rajat, onhan sen tavoitteena ulottaa islamilainen valta aina Euroopasta Kiinaan.

Monet Syyrian valtionhallinnon virkamiehet ovat siirtyneet Isiksen palvelukseen ja hoitavat nyt uuden isännän määräämiä tehtäviä sähkö- ja vesihuollosta kouluihin, leipomoihin ja pankkeihin. Syyrian Raqqan kaupunki on noussut järjestön hallinnolliseksi keskukseksi.

Reutersin mukaan monet seudun asukkaat ovat tyytyväisiä uuteen hallintoon. Syyrian sisällissodan oloissa hallinto oli käytännössä romahtanut.

Islamilaisiin säädöksiin on sopeuduttava

Islamilaiseen lakiin perustuvat säännökset ovat selkeät, elämä sujuu, jos niitä vastaan ei kapinoi. Isis hoitaa myös oikeusistuimia, jotka suhtautuvat lainrikkojiin erittäin julmasti. Isis on armotta poistanut päiviltä kriitikkonsa. Mestauksia ja muita fyysisiä rangaistuksia käytetään, joskin ankarimmista rangaistuksista päättää al-Bagdadi itse.

Islamilaisen lain mukaisesti rikkailta peritään veroja, joilla avustetaan köyhiä ja maksetaan palkat. Isis saa rahaa myös panttivankien lunnaista ja öljykentistä, joiden tuotantoa myydään turkkilaisille ja irakilaisille liikemiehille. Talouselämää johtaa valtiovarainministeriötä vastaava Islamilainen taloustoimisto.

Taistelijoille jaetaan asuntoja, joista edelliset asukkaat on karkotettu. He ovat useimmiten paenneita presidentti al-Assadin hallinnon virkamiehiä tai uskonnollisten vähemmistöjen edustajia.

Al-Bagdadi on erottanut siviili- ja sotilashallinnon. Isiksen taistelijat toimivat vain sotilaina tai poliiseina. Reutersin tietojen mukaan Isis omistaa myös kolme asetehdasta, joissa mm. Kiinasta kotoisin olevat muslimi-insinöörit kehittävät ohjuksia.

Yhteydenpito ulkomaailmaan, tai jopa kaupunkien välillä, on erittäin rajoitettua. Reutersin mukaan tietoliikennettä valvoo Isiksen mediakeskus. Isis hoitaa myös nuorison koulutuksen perusasteelta yliopistotasolle saakka. Islamilainen opetus on tärkeässä osassa.

Isis kertoo saavansa jatkuvasti suuret määrät innokkaita islamisteja riveihinsä eri puolilta maailmaa. Reutersin haastatteleman Isis-virkamiehen mukaan heitä tulee keskimäärin noin 300 päivässä. Kaikki majoitustilat alkavat olla täynnä, virkamies valitteli.

Lähteet: Reuters