1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vainajan käyttäminen kotona yleistyy: "Kertoo rakkaudesta kotipaikkaan"

Hautajaisia vietetään aiempaa pienimuotoisemmin ja tuhkaukset ovat lisääntyneet merkittävästi, arvioi hautausalalla yli 40 vuotta työskennellyt yrittäjä.

Omaiset haudalla. Kuva: Yle

Hautajaiset ovat aikojen saatossa muuttuneet paljon. Lapinlahtelainen hautausalanyrittäjä, yli 40 vuotta alalla ollut Mikko Kinnunen muistelee, että uransa alkuaikoina vainajan viimeisellä matkalla oli mukana koko kylä isolla saattojoukolla.

Nykypäivänä hautajaisia vietetään pienella porukalla. Muutoksesta viestii myös kuolinilmoitusten teksti hiljaisista hautajaisista.

– Isojakin hautajaisia on, mutta selvästi harvemmin, kertoo sukupolvenvaihdoksen yhteydessä 1980-luvun alussa itse yrittäjäksi siirtynyt Mikko Kinnunen.

Aikoinaan saman katon alla eli monta sukupolvea. Tuohon aikaan synnyttiin, sairastettiin ja kuoltiin kotona.

– Kuolema oli luonnollisempi asia, Kinnunen toteaa.

Vanhat rituaalit ovat tekemässä paluuta

Kinnusen mukaan kaikki, mikä ennen tapahtui kotona, tapahtuu nykyisin pääosin sairaaloissa. Toisaalta omaishoidon yleistyessä jonkinlaista paluuta menneeseen on nähtävillä. Pitkän linjan yrittäjä arvioi, että esimerkiksi vainajan käyttäminen kotipaikalla on yleistynyt viime vuosina.

– Joskus 15–20 vuotta sitten vainajia käytettiin hirveän vähän kotona. Nyt se on lisääntynyt selvästi. Sehän on hyvä ja lämmin tapa sekä vainajaa että omaisia kohtaan käydä vielä rakkaassa kotipaikassa, pohdiskelee Kinnunen.

Kinnusen mielestä vainajan käyttäminen kotona kertoo lähimmän ja kotipaikan rakkaudesta.

Vanhat rituaalit ovat tekemässä paluun eli arkku avataan ja virsiä lauletaan.

Mikko Kinnunen

– Kaikille oma koti on se lähin ja rakkain paikka, toteaa Kinnunen.

Myös vanhat rituaalit ovat tekemässä paluuta eli arkku avataan ja virsiä lauletaan.

– Vanhoissa valokuvissahan tämän saman näkee. Siellä ollaan kotipaikalla, arkku on auki ja koti näkyy takana. Näin on monesti myös tänä päivänä, vertaa Kinnunen.

Monet suunnittelevat omat hautajaisensa

Kinnusen perheessä on työskennelty hautausalalla jo neljässä sukupolvessa, joten kolmannen polven tekijän, Mikko Kinnusen voisi sanoa kasvaneen alalle. Miehelle vainajan ja omaisten kunnioittava kohtelu on sydämen asia.

– Kaikessa mitä teemme kuljetuksesta lähtien, on tärkeää kunnioitus. Kuolema on ihmisen elämässä yksi iso ja monesti vaikea kohta, mutta se kuuluu elämään, muistuttaa Kinnunen.

Hautajaisista pyritään aina tekemään vainajan näköiset ja nykyisin monet ovatkin laatineet oman hautajaissunnitelman ennen kuolemaansa. Merkittävä muutos on myös tuhkausten lisääntyminen ja se näkyy selvästi.

– Pieniä hautajaisia koskevia toivomuksia on viikottain ja ne eroavat aika paljon toisistaan. Arkkuun voidaan laittaa mukaan jokin rakas esine, joka maatuu. Vainaja voidaan myös pukea omiin vaatteisiinsa ja niin edelleen, listaa Kinnunen.

Taantuma ei ole jättänyt hautausalaakaan rauhaan, vaan se näkyy Kinnusen mukaan vahvasti.

– Tietysti, kun talous on tiukka, niin kaikkea pyritään supistamaan.