Kouvolan kaupunki vetäytyy Kymenlaakson keskussairaalan remontista

Kouvolan kaupunki ei aio toistaiseksi osallistua Kymenlaakson keskussairaalan remonttiin. Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäen mukaan kyse on siitä, että sote-uudistus on täysin levällään. Lamminmäen mukaan Kouvola ei voi sitoutua useiden kymmenien miljoonien investoitiin sokkona.

Kouvola
Keskussairaala, sairaala, Carea
Yle

Kouvolan kaupunki ei aio toistaiseksi osallistua Kymenlaakson keskussairaalan remonttiin. Konsernijaosto päätti asiasta maanantaina.

Kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäen mukaan kyse on siitä, että sote-uudistuksen toteutus, rahoitus sekä uudistuksen vaikutukset ovat vielä täysin auki, eikä Kouvola voi sitoutua useiden kymmenien miljoonien investoitiin sokkona.

– Sote-paketti on tällä hetkellä täysin levällään, Lamminmäki toteaa.

Lamminmäen mukaan Kouvolan maksuosuus keskussairaalasta on karkeasti arvioiden 60-80 miljoonaa euroa. Keskussairaalan remontin kustannukset on tarkoitus kerätä kunnilta perittävissä hoitomaksuissa. Lamminmäen mukaan sote-uudistus on viemässä pohjan pois tältä rahoitusmallilta.

Päätösvalta siirtyy pian pääkaupunkiseudulle

Carean toimitusjohtaja Kari Hassinen ei usko, että Kouvolan päätös uhkaa keskussairaalan remonttia. Hassisen mielestä päätös on Kouvolan sisäinen linjaus. Hassinen toteaa, että juridisesti päätökset tehdään kuntayhtymässä.

Hassinen ei pidä millään tavalla järkevänä sitä, että keskussairaalan erikoissairaanhoitoa alettaisiin pilkkoa esimerkiksi Kouvolan oman Ratamo-keskuksen eduksi. Hassisen mielestä Kymenlaaksossa pitää pian olla suunnitelmat selvillä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut alueella järjestetään. Hassisen mukaan Kouvolan päätös tarkoittaa sitä, että kuntien pitää jatkaa neuvotteluja asian ratkaisemiseksi. Uusien sote-alueiden on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2017 alusta. Hassisen mukaan sote-alueet voivat syntyä jo ensi keväänä, jos lainsäädäntötyö etenee suunnitellusti. Palvelujen järjestämisestä pitää päättää hyvissä ajoin ennen toiminnan käynnistymistä.

Keskussairaalan remonttisuunnitelmat valmistuvat ensi kevääksi, jolloin myös lopullinen investointipäätös pitää tehdä. Lamminmäki puolestaan toteaa, että vielä ei ole tiedossa, onko maailma kirkastunut siihen mennessä tarpeeksi, jotta Kouvolan osalta päätöksiä voidaan tehdä. Lamminmäki ei usko valtiovallan sote-uudistukselle asettamien aikataulujen pitävän.

Sote-lakiluonnos siirtää sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun viidelle sote-alueelle. Kymenlaakso kuuluisi nykyisen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erva-alueen pohjalta muodostettavaan alueeseen, jossa suurin päätäntävalta olisi pääkaupunkiseudun väkirikkailla kunnilla.

Kouvolan vetäytymisestä keskussairaalan remontista uutisoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.