Asiakkaiden siirtyminen nettiin ajaa kivijalkayrittäjät verkkokauppiaiksi

Useat kivijalkayritykset sinnittelevät kantakaupungin alueella korkeista vuokrista ja vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Liikkeen oheistoiminnasta saattaa löytyä pelastus asiakaskatoon.

verkkokauppa
Nainen käyttää läppäriä.
Yle

Ostoskeskusten yleistyminen ja asiakkaiden siirtyminen verkkoon on ajanut kivijalkaliikkeet ahtaalle. Kanta-Helsingin yrittäjien toinen varapuheenjohtaja Ulla Leppäkoski-Juvosen mukaan pienet erikoisliikkeet ovat joutuneet turvautumaan myymälätoiminnan lisäksi muihin liiketoimiin. Leppäkoski-Juvonen itse pyörittää kauneudenhoitoalan yrityksen rinnalla alaan liittyvää maahantuontia.

–Tuon maahan rakennekynsituotteita, kynsilakkoja ja muuta ammattikosmetiikkaa. Lisäksi koulutan kynsimuotoilijoita ja ripsimuotoilijoita. Kaikkien yrittäjien ei tarvitse kuitenkaan ryhtyä maahantuojiksi, mutta kivijalkaliikkeillä on vaikea tilanne tällä hetkellä. Moni harkitsee, ellei ole jo ryhtynyt verkkokauppatoimintaan.

Asiakkaiden siirtyessä yhä enemmän ostoksille verkkoon, on luonnollista että yritykset myös siirtävät tarjontansa kattamaan Internetin. Leppäkoski-Juvosen mukaan myymälään tullaan lähinnä sovitusmielessä ja lopullinen hankinta tehdään verkosta.

–Vaikka paljon hankintoja tehdään Internetistä, ihmiset haluavat edelleen kokeilla ja hypistellä tuotetta ennen ostopäätöstä, Leppäkoski-Juvonen sanoo.

Vaihtuvuus kanta-kaupungissa tiheää

Kivijalkayritysten myyntiä rokottavat erityisesti korkeat vuokrat, verkkokauppa sekä ostoskeskusten yleistyminen. Leppäkoski-Juvosen mukaan tämä näkyy suoraan Kanta-Helsingin yrittäjien jäsenmäärissä. Kaupunkikuvassa ilmiö näkyy tyhjinä liiketiloina.

–Olin onnekas ja pidin liikettäni kymmenen vuoden ajan Eerikinkadulla. Oli surullista nähdä, kun ympärillä yritykset vaihtuivat puolen vuoden välein.

Leppäkoski-Juvonen toivoo muutosta vuokrahinnoitteluun ja yrittäjien verotukseen. Arvonlisäveroa hän ei haluaisi nähdä yrittäjän tilillä ollenkaaan.

–Näin vaikeina taloudellisina aikoina tulisi kivijalkayrittäjiä auttaa esimerkiksi vuokran alennuksilla, jolloin yrittäjä pystyisi palkkaamaan työntekijän. Arvonlisäverojen maksamiseen toivoisin järkevämpää ratkaisua.

Yrittäjänä päivää vietetään 5.9