1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalat

Tuomiojärvellä kalastetaan vastuullisesti

Tulevana viikonloppuna Tuomiojärvellä järjestetään vastuullinen petokalakilpailu. Saadut kalat mitataan, valokuvataan ja sen jälkeen vapautetaan.

kalat
Kalastaja Olli Saari ja liikuntalaitosmestari Markku Kautto soutavat Tuomiojärvellä Jyväskylässä.
Yle / Jussi Lindroos

Tuomiojärven nykytilanteesta sekä kalastuskilpailuiden vastuullisuudesta myös keskustellaan tänään Hipposhallilla Jyväskylässä. Tilaisuudessa kuullaan tuloksia keväällä tehdystä Tuomiojärven kalastustiedustelusta sekä kuhien merkintätutkimuksesta, jota järvellä toteutetaan.

Käytännössä vastuullista kalastusta harrastetaan Tuomijärvellä lauantaina, kun järvellä järjestetään kalastuskilpailu. Petokalojen kalastuskilpailussa kaikki kalat vapautetaan mittauksen jälkeen, Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön kalastuskonsulentti Olli Saari kertoo.

–Pyrkimyksenä on selvittää, kuka on etevin kalastaja. Se selviää silläkin, että kalasta otetaan tietyt dokumentit ja sitten se päästetään takaisin veteen. Tässä kilpailussa me ollaan jätetty tämä kalojen punnitseminen pois ja paremmuus ratkeaa sen perusteella, kuka saa pisimmän kalan. Ja kun on tällainen pieni järvi kyseessä, tällä kertaa juuri Tuomijärvi, olisi suorastaan järjetöntä kilpailun takia tappaa näitä arvokkaita petokaloja sieltä, Olli Saari kertoo.

Jyväskylän Tuomiojärven kalastusta on säännelty reilun kahden vuoden ajan. Kalastussääntöjen tavoitteena on turvata luontaisten kalakantojen elinvoimaisuus ja taata kalastajille hyvä saalisvarmuus.

Kalastajien palautteita kuunnellen esimerkiksi kuhan kalastaminen on rajoitettu nyt kahteen kuhaan vuorokaudessa. Kuhan alamittaa on myös nostettu 37 senttimetristä 45 senttimetriin. Lisäksi on tehty suositusylämitta isoille kuhille ja hauille, jolla turvataan arvokkaiden emokalojen säilyminen.

Kalakonsulentti Olli Saari kertoo, että kalastajat ovat olleet tyytyväisiä säätelypäätöksiin.

–Silloin kun ensimmäisen kerran vuonna 2010 kysyttiin kalastajien mielipiteitä, reilu puolet oli sitä mieltä että kalojen alamittaa pitäisi nostaa. Nyt uusimmassa tiedustelussa kun kysyttiin, mitä mieltä olette tästä kahdeksan senttiä isommasta alamitasta, yli 90 prosenttia Tuomiojärven kalastajista oli sitä mieltä, että se on oikea alamitta. Eli se kertoo siitä, ettei kovin väärää säätelypäätöstä ole tehty, Saari toteaa.

Lue seuraavaksi