FightBack-Hyysalo haluaa juoksuttaa sohvaperunoitakin

Ensimmäinen FightBack Run kerää satoja juoksijoita kannustamaan vakavasti loukkaantunutta laskijalupausta. Pari vuotta sitten hädin tuskin kävelemään pystynyt Hyysalo aikoo juosta maratonin ennen 30-vuotispäiväänsä.

urheilu
Pekka Hyysalo
Pekka Hyysalo valittiin keskiviikkona Vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi..www.positiivarit.fi

Turkulaisen, 24-vuotiaan Pekka Hyysalon taistelu sairaalan vuoteesta takaisin jaloilleen lienee jo monille tuttu.

Suomen lupaavimpiin freestyle-laskijoihin lukeutunut Hyysalo loukkaantui rinteessä vakavasti vuonna 2010. Hän makasi sairaalassa 17 päivää koomassa, liikuntakyvyttömänä ja aivovamman saaneena.

Kattolamppua tuijotellessaan mies sisuuntui, voitti itsesäälin, ja päätti aloittaa pitkän tien kohti kuntoutumista.

Ensimmäiset haparoivat juoksuaskeleensa hän otti keväällä 2013.

Lauantaina Aurajoen rannoilla juostava FightBack Run kirittää kohti suurta unelmaa, täyspitkää maratonia.

– Kyllähän tässä on treenattu jo pitkän aikaa, mutta se treeni ei ole tätä juoksua varten. Treenaan koko ajan maratonia varten, ja tämä on hyvä etappi sillä matkalla. Kun matka tuplataan vuosi vuodelta, niin maratoniin päästään laskujeni mukaan noin neljän vuoden päästä.

Tahdonvoimalla vaikeuksien yli

Pidän itseäni normijätkänä, mutta kaikki muut tuntuvat pitävän minua kovin positiivisena!

Pekka Hyysalo

Edes juoksun alla iskenyt sitkeä flunssa ei lannista entistä huippu-urheilijaa.

– Se on vain 2,6 kilometriä, joten pieni flunssa ei vaikuta siihen mitenkään. Sen pystyy runnomaan läpi vaikka tahdonvoimalla, kun minulla kävi niin hyvä tuuri, että jalat toimivat vielä!

Tahdonvoima ja myönteisyys ovatkin vakavasta onnettomuudesta toipuvan Pekka Hyysalon leimallisimmat luonteenpiirteet.

– Mietin, että jos se kerran on mahdollista, niin miksi en tekisi sitä? En keksinyt mitään syytä, joten päätin tehdä sen. Tämä Fight Back Run on ensimmäinen etappi, ja toivotan kaikki tervetulleiksi mukaan.

Tavoitteena liikuttaa taviksia

Tapahtuma kerää Aurajoen rannoille satoja juoksijoita. Tempauksellaan Pekka Hyysalo haluaa haastaa suomalaisia ottamaan askeleen kohti aktiivisempaa elämää.

– Totta kai se tuntuu todella hyvältä! Toivon monen heränneen siihen todellisuuteen, että jalkani toimivat, mutta makaan vaan sohvalla, vaikka pitäisi olla juoksemassa Pekan kanssa. Se on ehkä suurin haaveeni, virnistää Hyysalo.

Mukaan juoksulle ovat ilmoittautuneet mm. Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve. Koivujen jääkiekkoperheestä Jukka ja Tuire juoksevat Turussa, Saku ja Mikko tahoillaan Yhdysvalloissa. Myös Hyysalon tarinan suomalaisten tietoisuuteen keskusteluohjelmassaan nostanut Jari Sarasvuo on tulossa Aurajokea kiertämään.

– Tosi siistiä, että saa julkkiksia mukaan, mutta itse näen tärkeämpänä sen, että kaikki tulisivat juoksemaan. Henkilökohtaisesti minulle on paljon hienompi asia, jos joku vaan kerää itsensä sohvan pohjalta.

Taistelijoiden tapaaminen

Pekka Hyysalolla oli elokuussa tilaisuus tavata syövän selättänyt Saku Koivu (siirryt toiseen palveluun), ja vaihtaa kokemuksia toisen selviytyjän kanssa.

– Minua kiinnosti todella paljon kuulla Sakun taistelusta, kun se oli tietenkin ihan toinen tilanne. On se Saku hieno jätkä! Periksi ei saa antaa, pitää porhaltaa läpi vastaiskujen, tai ainakin yrittää porhaltaa.

Vaikeuksista huolimatta myönteisen elämänasenteensa säilyttänyt Pekka Hyysalo on saanut paljon tunnustusta antamastaan esimerkistä. Alkuvuodesta hänet valittiin vuoden turkulaiseksi, ja keskiviikkoiltana hänet valittiin vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi.

– Pidän itseäni normijätkänä, mutta kaikki muut tuntuvat pitävän minua kovin positiivisena, ja kyllä minä olen iloinen siitä!