Suomenvenäläiset epäluuloisia läntiseen Ukraina-uutisointiin – "Venäläiset mediat toimivat paremmin"

Moni suomenvenäläinen suhtautuu epäluuloisesti läntiseen Ukraina-uutisointiin. Suomalaisia uutisia pidetään paitsi venäläisvastaisena, myös epätarkkoina ja huhupuheisiin perustuvina.

media
Kuvakaappaus Ylen Ukraina-uutisista
Yle

Suomessa asuvat suomenvenäläiset seuraavat muun väestön tapaan päivittäin Ukrainan tapahtumia. Erona valtaväestöön on kuitenkin se, että tietoa hankitaan runsaasti myös venäjänkielisistä uutislähteistä. Joensuulaisen Maria Semenovan perheessä sanotaan ääneen se, mikä on monen suomenvenäläisen huulilla.

Mitä puhutaan Kiovassa, on totta, eikä siitä tarvita todisteita ja mitä puhutaan Moskovassa on valetta.

Yuri Shikalov

- Minun mielestä venäläiset mediat toimivat paremmin, Maria Semenova uskoo.

Suomalaista ja länsimaista uutisvälitystä pidetään paitsi venäläisvastaisena, myös Ukraina-uutisoinnin osalta epätarkkana. Monen mielestä läntinen media ei ole pystynyt todistamaan, että Venäjä olisi syyllinen malesialaisen matkustajalentokoneen alasampuimiseen saati sitä, että venäläiset joukot toimivat Ukrainan alueella.

- Todisteita, todisteita, todisteita? Missä ovat todisteet venäläisistä joukoista? Ne puuttuvat. Länsimainen media on ottanut selkeän linjan. Mitä puhutaan Kiovassa, on totta, eikä siitä tarvita todisteita. Mitä puhutaan Moskovassa on valetta, sanoo Joensuussa jo lähes kaksi vuosikymmentä asunut Yuri Shikalov.

- Venäläinen lehdistö on monipuolisempi ja näkökulmia on enemmän, Maria Semenova lisää.

Tutkija ymmärtää reaktioita

Venäjän lehdistöön ja journalismiin perehtynyt Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Jukka Pietiläinen ei ole asenteesta yllättynyt. Vaikka venäläiset tv-kanavat toistavat pääasiassa vallanpitäjien ääntä, lehdistö on Pietiläisen mukaan suomalaista lehdistöä moniäänisempi.

Siellä kerrotaan hyvin erilaisia versioita samoista asioista.

Jukka Pietiläinen

- Venäjän lehdistöhän on edelleen sellainen, että jos seuraa useampaa lehteä, niin siellä kerrotaan hyvin erilaisia versioita samoista asioista. Ei välttämättä niin kuin Suomessa on tapana, että ei tarvitse oikeastaan lukea kovin montaa lehteä, kun kaikissa on samat asiat, Pietiläinen toteaa.

- Venäläinen vähemmistö katsoo hyvin paljon satelliitin kautta venäläistä televisiota ja muodostaa pitkälti käsityksen sitä kautta. Venäläiset, jotka ovat olleet pitkään Suomessa, osaavat suomea ja katsovat suomalaisia uutislähetyksiä. Heillä on sitten laajempi näkökulma asiaan, sanoo päivittäin suomenvenäläisten perheiden kanssa yhteydessä olevan Itä-Suomen koulun rehtori Arto Juntunen.

Ukraina on suomenvenäläisille arka aihe

Suomenvenäläisten keskuudesta on kuitenkin turha etsiä yhtä totuutta Ukrainasta tai vaikkapa Venäjän ulkopolitiikasta. Mukaan mahtuu niin presidentti Putinin tukijoita kuin opposition kannattajia.

Mielipiteet pidetään yleensä salassa, eikä niistä keskustella.

Maria Semenova

- Siellä on useita eri mielipiteitä ja usein varsin kaukanakin toisistaan, rehtori Arto Juntunen tietää.

Venäjän virallista politiikkaa tukevan Maria Semenovan mukaan asia on suomenvenäläisten keskuudessa arka.

- Olemme kaikki erimielisiä. Tästä tulee helposti riitoja Mielipiteet pidetään yleensä salassa, eikä niistä keskustella, Semenova sanoo.