Vuoden 2017 MM-hiihdoista Lahden show – Helsinki jää pois ohjelmasta

Kun pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskisat myönnettiin Lahteen, ehdotuksena oli että sprinttilajit hiihdettäisiin Helsingin Olympiastadionilla. Sittemmin suunnitelmat ovat muuttuneet, ja kisat pidetään kokonaisuudessaan Lahdessa. MM-huuma näkyy kuitenkin koko maassa, lupailee kisojen järjestäjä.

urheilu
Hyppyrimäet
Yle / Hanna Lumme

Helsinki on jäänyt syrjään vuoden 2017 maailmanmestaruushiihdoista, toisin kuin alun perin suunniteltiin.

– Ajatuksen taustalla oli Suomen 100-vuotisjuhlinnan yhdistäminen tähän ja hiihdon vetovoiman lisääminen yleisesti, muistelee MM-kisojen hakuprosessissa mukana ollut Salpausselän kisojen tapahtumapäällikkö Jesse Kiuru.

Vuoden 2017 MM-kisojen pääsihteeri Janne Leskinen kertoo, että syitä ajatuksen hylkäämiseen on monia. Esimerkiksi Helsingin Olympiastadionille on tulossa remontti, joten se ei välttämättä olisi edes käytössä vuonna 2017.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS suhtautuu kielteisesti kahden kaupungin kisoihin, kertoo Leskinen.

– Kansainvälinen hiihtoliitto myöntää kisat aina jollekin kaupungille. Heidän näkökulmastaan voi olla hankalaa, jos kisat saanut kaupunki antaa tavallaan osan kisoista toiselle kaupungille eteenpäin. Sellainen kanta siellä tällä hetkellä vallitsee.

Lisäksi kisojen jakaminen kahteen paikkaan olisi kuljetusten kannalta hankalaa.

– Esimerkiksi television kuvauskaluston ja urheilun puolella huollon järjestäminen kahteen paikkaan yhtä aikaa on logistisesti vaikea ja kallis operaatio, sanoo Leskinen.

Suomalaiset halutaan mukaan kisatunnelmaan

Vaikka Lahti onkin selvässä pääroolissa MM-hiihdoissa, tulevat kilpailut näkymään muuallakin. Leskisen mukaan Lahden kisoja markkinoidaan ympäri Suomea tapahtumakiertueella, joka esittelee kisojen ohjelmaa ja ilmettä.

– Muuten toivomme paljon yhteistyötä Helsingin kanssa. Erittäin suuri osa kisavieraista tulee sieltä päin ja majoittuukin siellä. Kisailmettä ja meininkiä pitäisi levittää aika laajalle. Esimerkiksi Helsingin rautatieaseman läheisyydessä tai jossakin muualla voisi olla kisoihin liittyviä tapahtumia ja ohjelmaa.

Janne Leskinen arvioi, että kokonaan yhdessä kaupungissa järjestettävät kisat ovat paras ratkaisu. Helsinkiläisiä tosin saattaa harmittaa, hän pohtii.

– Totta kai siellä kisojen hakuvaiheen tilanteeseen nähden on ollut myös pettymystä ilmassa.

MM-hiihdoista ponnahduslauta muille tapahtumille?

Lahden MM-hiihtoja suunnitellaan nyt täydellä pöhinällä, ja tavoitteet ovat kovat. Yleisöä toivotaan paikalle jopa 400 000 henkeä.

Janne Leskinen toivoo isoista kansainvälisistä kisoista näkyvyyttä Lahdelle ja kaupungin muille urheilutapahtumille.

– Samalla tarkoitus on pystyä nostamaan Salpausselän kisat uudelle tasolle. Pidemmällä tähtäimellä Lahteen jäisi osaamisyksikkö, joka tekisi tulevaisuuden talvitapahtumia paremmalla osaamisella. Tänä päivänä urheilutapahtumista pitää osata luoda todella houkuttelevia.