Paljastaako röntgenkään, mitä lukee Janakkalan miekkamiehen viikinkimiekassa?

Brittiläinen tutkimusryhmä saapuu Museoviraston avuksi Janakkalan miekkamiehen hautapaikan tutkimiseen tänä syksynä. Tarkoituksena on selvittää, onko lähistöllä muita hautoja. Museovirastolla riittääkin selvitettävää: uusilla röntgenkuvilla halutaan selvittää, mitä viikinkimiekasta löytyneessä tekstissä lukee.

Kotimaa
Haudasta löytyi päällekkäin asetettuna lähes 120 cm pitkä ristiretkiaikainen ja viikinkiaikainen miekka
Haudasta löytyi päällekkäin asetettuna lähes 120 cm pitkä ristiretkiaikainen (vas.) ja viikinkiaikainen miekka Janne Rantanen / Museovirasto / Yle

Noin vuonna 1300 kuollut miekkamies löydettiin viime vuoden lokakuussa Janakkalasta. Hautapaikan ympäristössä tehdään syyskuun puolivälissä geofysikaalisia mittauksia, joilla voidaan selvittää, onko lähistöllä muita hautoja. Museoviraston tutkijan Simo Vanhatalon mukaan geofysikaalisten tutkimusten eli sähköisten mittausten etuna on se, ettei maata tarvitse kaivaa. Englantilaisen yliopiston arkeologi ryhmineen on erikoistunut juuri tällaisiin tutkimuksiin, kertoo Vanhatalo.

– Meillä on syyskuun aikana tarkoitus mennä tekemään pellolle geofysikaalisia mittauksia. Pellon pinnalta mitataan erilaisilla laitteilla maan magneettikenttää ja muita sähköisiä ilmiöitä, jolla pyritään selvittämään, onko siellä useampia hautoja, minkälaisia ne ovat ja kuinka laajalla alueella nämä mahdolliset haudat ovat.

– Päivä ei ole vielä varmistunut, mutta tutkimukset tehdään mahdollisesti syyskuun puolivälissä, säiden mukaan. Mittauksissa menee aikaa kolme päivää ja melko pian saadaan tuloksia, miltä tilanne siellä näyttää, onko kalmisto miten suuri ja missä päin se sijaitsee, kertoo Vanhatalo.

Jos alueella on aseellisia hautoja, niin mittalaitteet reagoivat. Esimerkiksi miekoista lähteneen ruosteen takia magneettikenttä muuttuu, kertoo Vanhatalo.

Röntgenkuvaa miekan säiläkirjoituksesta vaikea tulkita

Haudasta löytyneet esineet on jo kertaalleen röntgenkuvattu. Miekkojen säiläkirjoitus ei kuvissa näkynyt kovin selkeästi, kertoo Vanhatalo.

– Viikinkiajan miekassa näkyi kaivaustilanteessakin jonkin verran kirjoitusta, mutta se pyritään ottamaan paremmin esiin uusilla röntgenkuvilla.

– Ensimmäisissä kuvissa molemmin puolin oleva teksti näkyi läpi eli toisen puolen teksti näkyi varjokuvana. Tekstiä on vähän vaikea hahmottaa. Kokeillaan vielä lisää, jos sen saisi selvitettyä.

Myös ristiretkiajan miekka vaatii vielä konservoinnin, jotta pintaa päästään paremmin tutkimaan. Vanhatalon mukaan miekassa on jonkinlaisia hopealankakoristeita.

Muinainen DNA hankala selvittää

Museovirastolla riittää Janakkalan löydöstä vielä paljon tutkittavaa, kertoo tutkija Simo Vanhatalo.

– Haudan ulkopuolelta löytyi pyöreä solki, jossa on hyvin paljon tekstiiliä. Se on jännittävä ja pyritään tekstiilistä saamaan jonkin verran irti. Lisäksi löytyi pieni pronssinkappale, jossa oli viivakoristelua, mahdollisesti se on peräisin jostain pronssiastiasta. Täytyy vielä tutkia lisää, mitä uutta tietoa tämä löytöaineisto tuo meille kokonaisuutena. Siihen menee vielä jonkin verran aikaa.

Lisäksi miekkamiehen DNA-tutkimukset sekä kallontutkimukset ovat kesken, sanoo Vanhatalo. Miekkamiehen muinaisen DNA:n selvittäminen saadaan ehkä käyntiin ulkomaisten tutkijaryhmien avustuksella. Myös kallosta otettuja tietokonetomografiakuvia tutkitaan vielä lisää. Mahdollisesti kuvien avulla kallosta voidaan tehdä kolmiulotteinen malli, mutta tämän tekninen toteutus ja rahoitus ovat vielä selvitettävänä.