1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Sisäinen palo pärjätä kirittää katsomossa kannustavaa fania

Kuhmolainen Teuvo Haverinen kulkee naapuripitäjän pesispeleissä ja ottaa katsomopelaajan roolista kaiken irti. Tutuksi tullut Jymy-fani nauttii tauolla teetä ja mustikkapiirakkaa omasta takaa.

urheilu
Jymy-fani Teuvo Haverinen tuulettaa katsomossa.
Katja Oittinen / Yle

– Tämä on niin helppoa, ei tarvitse tauolla jonotella kioskiin, kuhmolainen Jymy-fani Teuvo Haverinen toteaa Sotkamon Jymyn miesten superpesisottelun tauolla.

– Minä juon teetä, vaimo kahvia. Ja tänä aamuna vaimo teki mustikkapiirakan mukaan edellisenä päivänä poimituista mustikoista.

Violettiin lippalakkiin ja Jymyn kaulahuiviin pukeutunut Haverinen on tuttu näky Hiukan pesisstadionilla – ja ainakin tuttu äänestään. Jo vuosia ponnekkaat kannustukset ovat kaikuneet Jymyn koti- ja joskus vieraspeleissäkin.

– Olen yrittäjä, ja täällä katsomossa pystyn unohtamaan arjen ja työn touhuamiset.

Jymy-fani Teuvo Haverinen välipalalla pelissä.
Sirkka ja Teuvo Haverinen ottavat omat eväät mukaan Jymyn peliin.Katja Oittinen / Yle

Kuhmolaisilla ja sotkamolaisilla on ainakin aikoinaan ollut kissanhännän vetoa paikkakuntien paremmuudesta, mutta Haverista ei sellainen hetkauta.

Täällä on iso leegio kuhmolaisia, enkä minä heitä ole höynäyttänyt mukaan, kun ihan itse ovat innostuneet.

Teuvo Haverinen

– Pänikkäkyläksi jotkut kuhmolaiset nimittävät Sotkamoa, mutta minä en siitä perusta. Täällä on iso leegio kuhmolaisia, enkä minä heitä ole höynäyttänyt mukaan, kun ihan itse ovat innostuneet, Teuvo Haverinen hymyilee kuntarajat ylittävää fanitusta.

Hyvä Kainuu, hyvä poijjjat!

Yksi Teuvo Haverisen tavaramerkeistä on huudahdus Hyvä Kainuu, hyvä poijjjat!

– Kertakaikkiaan tämä Kainuu on hyvä paikka asua. Meillä on Nälkämaan laulu, ja joillakin paikkakunnilla ovat haukkuneet, että Kainuun köyhät. Mutta nyt on niilläkin paikkakunnilla kuntaliitoksia, ja elo tarjoaa erilaisia tilanteita eteen. Mutta kannustuksillani en halua loukata ketään, pitää olla ihminen ihmiselle.

Jymy-fani Teuvo Haverinen näyttää palon merkkiä katsomossa.
Teuvo Haverisella on muutama vakiokannustus ja kädet menevät usein ristiin vierasjoukkueen palon merkiksi.Katja Oittinen / Yle

– Kannustushuutoja minä en etukäteen harjoittele, vaan enemmän elän hetkessä ja peli inspiroi minua tilanteeseen sopivalla kannustamisella, Teuvo Haverinen kertoo.

Niinhän sitä sanotaan, että katsomo on yksi pelaaja joukkueessa.

Teuvo Haverinen

Jymyn menestyksen yksi kivijalka on seurassa tehtävä nuorisotyö.

– Uusia pelaajia nousee aina joukkueeseen. Pelaajilla on valtava sisäinen palo ja halu pärjätä.

Onko se sama palo myös fanilla?

– Kyllä. Niinhän sitä sanotaan, että katsomo on yksi pelaaja joukkueessa. Se on ihan mieluinen rooli, on niitä pahempiakin rooleja olemassa, Haverinen naurahtaa.

Lue seuraavaksi