Entisajan avohoito oli tavallista elämää perheessä

Vielä 1900-luvun alkupuolella monen helsinkiläisen mielenterveysongelmaisen tie johti Sipooseen. Aluksi heitä ohjattiin perhehoitoon maatiloille. Myöhemmin Nikkilään perustettiin myös sairaala laitoshoitoa varten.

Kuva: Yle

Nikkilässä perhehoitoa on annettu vuodesta 1901. Laitoksen rakentaminen katsottiin tarpeelliseksi hieman myöhemmin, jotta ne potilaat, jotka olivat liian levottomia olemaan perheissä, voitiin sijoittaa laitoshoitoon. Osalle siirto laitokseen tiesi loppuelämää valvotummissa oloissa, osa puolestaan pystyi palaamaan joko perheeseen tai itsenäiseen elämään. Silloista perhehoitoa voi hyvin pitää tämän päivän avohoidon edeltäjänä.

- Nämä maatiloille sijoitetut osallistuivat usein talon töihin. Ei heillä mitään velvollisuutta ollut duunia tehdä, mutta kai siellä heinäpellolla oli kivaakin. Oli se sosiaalinen ympäristö, ihmiset, kissat, koirat ja hiiret ja mitä nyt ikinä olikin, muuta kuin ne sairaalan seinät. Eli tämän päivän avohoidon mielenterveyskuntoutuja oli sen ajan perhehoitopotilas, toteaa Sipoon Mielenterveysyhdistyksen puheenjohtaja Kaarina Nazarenko.

Kyllä ihminen voi olla mieleltään sairas, eivät he kaikki ole mitään kauhuleffojen ihmisiä

Kaarina Nazarenko

Nazarenko muistuttaa myös, että lääkehoito yleistyi vasta 50-60 -luvulla, joten perhehoidossa olevien täytyi olla aika hyväkuntoisia. Kyläläisten keskuudessa avohoitopotilaiden läsnäolo ei aiheuttanut sen kummempia puheita.

- Nykyisessä mielenterveyskuntoutuja -sanassa on mielestäni pieni peittelyn sävy. Kyllä ihminen voi olla mieleltään sairas, eivät he kaikki ole mitään kauhuleffojen ihmisiä, niitä on ehkä yksi miljoonasta. Ja hänestä tehdään se leffa.

Mielisairaita ei pelätty

Perhehoitopotilaiden ja Nikkilän sairaalan myötä Sipoossa myös totuttiin mielisairaiden läsnäoloon. Esimerkiksi sairaalasta syysiltana alastomana kuljeksimaan lähtenyt mies sai rauhassa kävellä kirkolle asti, jossa hänet nähnyt pappi sitten otti yhteyttä sairaalaan.

- Mä luulen, että meillä oli toleranssia. Eikä heistä myöskään aina edes tiennyt, että he olivat potilaita.  Ne oli matteja ja maijoja eikä siinä ajateltu, että se on skitsofreenikko. Tai että oliko se nyt maanisdepressiivinen,  pohdiskelee lapsuutensa Sipoossa asunut Nazarenko.

Nikkilän sairaala suljettiin 1999. Enimmillään sairaalassa hoidettiin samanaikaisesti 1200 potilasta ja 600 perhehoidossa olevaa henkilöä.