1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäjän pakotteet laskeneet hedelmien hintoja

Puolasta ja Etelä-Euroopasta tulee Suomeen muun muassa persikoita ja luumuja tavanomaista halvemmilla hinnoilla. Tukkuerien halventuneet hinnat eivät kuitenkaan vielä näy kaikissa kaupoissa.

Kotimaan uutiset
Persikoita pakataan laatikkoon liukuhihnalla Espanjassa.
Yle

Persikoiden, nektariinien, luumujen ja omenoiden hinnat ovat laskeneet jonkin verran Venäjän asettamien tuontikieltojen takia. Esimerkiksi tukkuliike Tuko Logistics saa tällä hetkellä näitä hedelmiä normaalia selvästi halvemmalla, koska niitä ei voida viedä Venäjälle.

– Mitään dumppauseriä ei ole liikkeellä, mutta tuote-erien hinnat ovat kaksinumeroisen prosenttiluvun verran matalammat kuin normaalisti, tuoretuote-johtaja Heikki Karpovuo Tukosta sanoo.

Karpovuon mukaan Etelä-Euroopasta tulee tavallista halvempia nektariineja ja persikoita, Puolasta luumuja ja omenoita.

– Kyllä tämä Venäjästä johtuu. Normaalit satovaihtelut ja kysynnän vaihtelut eivät tätä selitä, Karpovuo arvioi.

Hinnanalennus ei näy kaikissa kaupoissa

Suomen Lähikaupalle, Wihurille, Stockmannille ja Heinon Tukulle tukkurina toimivan Tukon havainto ei vielä konkretisoidu kaikissa kaupoissa.

Kyllä tämä Venäjästä johtuu.

Tukon johtaja Heikki Karpovuo

Esimerkiksi porilaisesta Supermarketista kerrotaan, että hinnat ovat olleet matalammalla hedelmien kampanjamyynnin takia, ei siksi, että tukkuliikkeestä saataisiin tuotteita halvemmalla.

Satakunnan Osuuskaupan market- ja tavaratalotoiminnan toimialajohtaja Jussi Kaartinen puolestaan vahvistaa, että hedelmien hinnat ovat laskeneet. Toisaalta esimerkiksi nektariinisato on ollut hänen mukaansa tavanomaista heikompi, mikä on tasannut hintojen laskua samoin kuin EU:n viljelijöille suuntaamat tuet.

Satakunnan Osuuskaupan hedelmähankinta hoidetaan keskitetysti S-ryhmässä, ja hinnat päivitetään kerran viikossa.

– En tiedä, tuleeko hintoihin jossain vaiheessa romahduksia. Nykyinen taloustilanne on johtanut siihen, että halvemmat tuotteet kiinnostavat suomalaisia, Kaartinen sanoo.

Nykyinen taloustilanne on johtanut siihen, että halvemmat tuotteet kiinnostavat suomalaisia.

Satakunnan Osuuskaupan toimialajohtaja Jussi Kaartinen

Espanjassa hedelmäviljelijät pulassa

Yle Uutiset kertoi viime viikolla, että esimerkiksi Espanjassa persikoita ja nektariineja jää käsiin kymmeniä miljoonia kiloja Venäjän tuontikiellon takia.

Persikan ja nektariinin satokauden jälkeen aletaan korjata omenan ja päärynän satoa. Venäjän tuontikielto jättää Eurooppaan satoja miljoonia liikakiloja myös näitä hedelmiä.

Tukon Heikki Karpovuo arvioi, että Suomeen ei lähiaikoina saada nykyistä huomattavasti halvempia hedelmiä. Ainoastaan Puola on hänen mukaansa kysymysmerkki, koska Puolan omena- ja luumutuottajille Venäjä on ollut erittäin merkittävä markkina-alue.

Lue seuraavaksi