Alatalo: Juicelle Jeesus oli kapinallinen rokkari

Tampereen Tuomiokirkko täyttyy illalla radikaalisti kirkkoon suhtautuneen Juice Leskisen musiikista. Juicen ystävän mielestä asiassa ei ole ristiriitaa.

musiikki
Juice-kirkko veti Tuomiokirkon täyteen väkeä
Juice-kirkko veti Tuomiokirkon täyteen väkeäHannu Jukola

Vuosi sitten Tamperen Tuomiokirkon seinät pullistelivat, kun yli 2 000 ihmistä halusi osallistua ensimmäistä kertaa järjestettyyn Juice-kirkkoon. Tuolloin Tampereella keskusteltiin paljon siitä, sopiiko maallinen musiikki kirkkoon. Keskustelua on herättänyt sekin, olisiko Juice Leskinen itse halunnut musiikkiaan esitettävän kirkossa.

Tänään torstaina Tampereella järjestetään taas Juice-kirkko. Yksi järjestäjistä, kansanedustaja ja muusikko Mikko Alatalo oli Leskisen ystävä. Alatalon mielestä Juicea ei viedään kirkkoon väkisin.

– Mehän olimme vielä vuosi ennen hänen poismenoaan laulamassa kauneimpia joululauluja Aleksanterin kirkossa.

Juicelle Jeesus oli maailman ensimmäinen rock n roll -mies

Alatalon mielestä Leskinen mietti paljon kysymystä jostakin suuremmasta. Leskinen oli ennemmin agnostikko kuin ateisti.

Nuori Juice Leskinen
Nuorenakin Juicen teksteissä oli paljon raamatun vertauksia.Arja Lento / Yle

– Vaikka Juice arvosteli kirkkoa ja kyynikoita, jotka käyttävät uskonnollisia tunteita hyväkseen, hänen lauluissaan oli paljon pohdintaa tuonpuoleisesta sekä hyvän ja pahan taistelusta - varsinkin vanhempana.Nuorenakin Jussilla oli teksteissään paljon raamatun vertauksia. Hän osasi raamattunsa hyvin, kuten yleensä me kaikki maalla kasvaneet, Alatalo naurahtaa.

– Voisi ehkä sanoa, että Juicelle Jeesus oli kapinallinen rokkari, maailman ensimmäinen rock n roll -mies, jonka linjalla nykyrokkareiden pitäis taistella farisealaisia vastaan.

Alatalon ja Leskisen ensimmäisiltä demoilta löytyy mm. Pappi nai -kappale. Alatalon mielestä siinä näkyy Juicen ajatus siitä, että pappikin on ihminen.

– Täytyy muistaa että me tulimme tällaisista maalais-työläisyhteisöistä, joissa pappikin on melkein pyhä henkilö. Juice maallisti, arkisti tällaiset asiat.

Jokaisella suomalaisella on jonkinlainen Juice-suhde

Juice Leskinen ei Alatalon mielestä hyväksynyt perinteisiä instituutioita annettuna. Hän halusi arvioida ne uudelleen.

Hän oli ikään kuin pikkupoika, joka halusi heittää kiviä kirkon ikkunaan jotta raitis ilma pääsee sisään.

Mikko Alatalo

– Hän ei hyväksynyt sitä, että usko on sellaisenaan ylhäältä annettu. Hän piti erityisen pahana sitä, jos ihminen eisaa itse selvittää omaa jumalasuhdettaan.

– Muistan, että vielä viimeisellä kiertueellamme 2000-luvulla hän oli kuin pahainen kakara, jonka piti siellä vitsejä kertoilla. Hän oli ikään kuin pikkupoika, joka halusi heittää kiviä kirkon ikkunaan, jotta raitis ilma pääsee sisään.

Viime vuotinen Juice-kirkko kosketti monia, kertoo Alatalo palautteesta. Vaikka suosio lienee tänäkin vuonna suuri, Alatalon mukaan illan konsertti Tampereen Tuomiokirkossa saattaa jäädä viimeiseksi.

– Ajatus oli, että tämä uusitaan vielä kerran ja sitten se on tässä. En usko että Juice olisi mitään kiertuetta halunnut.

Juice Leskisen kuolemasta tulee marraskuussa kuluneeksi kahdeksan vuotta.

– Luulen, että meillä jokaisella suomalaisella on jonkinlainen Juice-suhde. Kyllä minäkin kaipaan häntä.