Norjan tiedustelujohtaja: Venäjän asevarustelu tapahtuu kansan hyvinvoinnin kustannuksella

Norjan tiedustelupalvelun johtajan Kjell Grandhagenin mielestä pohjoiset alueet ovat yhä matalan sotilaallisen jännityksen aluetta, mutta kehitystä on arvioitava jatkuvasti. Grandhagenin mukaan muuttunut Venäjä ei uhkaa Norjaa, mutta pyrkii Euroopan suurvallaksi ja on alentanut sotilaallisen voimankäytön kynnystään.

Ulkomaat
Norjan puolustusvoimien tiedustelupalvelun päällikkö, kenraaliluutnantti Kjell Grandhagen.
Norjan puolustusvoimien tiedustelupalvelun päällikkö, kenraaliluutnantti Kjell Grandhagen. Norjan puolustusvoimat Forsvaret.

Norjan tiedustelujohtajan mielestä viisi vuotta sitten emme havainneet toisenlaista Venäjää, joka kasvattaa laajamittaisesti sotilaallista voimaansa ensimmäistä kertaa Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Grandhagen arvioi Venäjän kasvattavan sotilasmenojaan vuodesta 2011 vuoteen 2020 4000 miljardilla kruunulla eli lähes 500 miljardilla eurolla.

Norjan tiedustelupalvelun johtaja, kenraaliluutnantti Kjell Grandhagen puhui keskiviikkona Norjan ammattiliiton LO:n pohjoisten alueiden turvallisuuskonferenssissa Tromssassa. Asiasta kertovat Norjan yleisradioyhtiö NRK ja uutistoimisto NTB.

Grandhagen katsoo Venäjän sotilasmenojen rajun ja nopean lisäämisen tapahtuvan Venäjän omien kansalaisten koulutuksen, terveydenhuollon ja hyvinvoinnin kustannuksella.

Venäjän sotilasmenojen BKT-osuuden nostaminen 3,1 prosentista 3,9 prosenttiin on merkittävä sijoitus maalta, jonka osuus maailman yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta on vain 2 prosenttia, arvioi norjalaiskenraali.

Naton suositus jäsenmaiden sotilasmenojen tasoksi on 2 prosenttia BKT:sta. Useimmissa Nato-maissa osuus on alempi.

Venäjän talous pysähtynyt

Norjan ammattiliitto LO:n turvallisuuskonferenssissa esitelmöinyt tiedustelujohtaja arvioi Venäjän kehityksen kääntyneen monin tavoin huolestuttavaan ja järjettömään suuntaan: 90-luvun demokratiaprosessia on tukahdutettu 2000-luvun alusta alkaen. Opposition toimintavapautta on merkittävästi heikennetty ja oppositiota häiritään jatkuvasti.

Grandhagenin mielestä Putinin alkuaikojen voimakkaan talouskehityksen Venäjä on taloudellisesti pysähtynyt, ellei jo taantumassa. Öljyteollisuudesta yksipuolisesti riippuvan talouden heikentyminen oli nähtävissä jo vuodenvaihteessa. Talouden heikentymistä kiihdyttävät pakotteet ja vielä enemmän pääomien pako Venäjältä ja ulkomaisten investointien puute.

Grandhagenin mukaan Venäjä kehittyy sisäisesti autoritaariseksi valtioksi ja valtapiiri Putinin ympärillä on yhä suljetumpi ja konservatiivisempi.

Päättäjien piiri on kaventunut, aiemman neuvonantajien ja poliitikkojen joukon on korvannut pienempi ryhmä. Norjan tiedustelupalvelun johtajan mukaan tämä ryhmä koostuu erittäin konservatiiveista henkilöistä joilla on samanlainen tausta kuin Putinilla. Putin on Neuvostoliiton KGB:n kouluttama tiedustelu-upseeri.

Norjan tiedustelupalvelun (E-tjenesten) nettisivujen mukaan tiedustelupalvelun tärkein tehtävä on hankkia ja analysoida tietoa toisten valtioiden poliittisesta ja yhteiskunnallisesta kehityksestä, sotilaallisesta voimasta ja tavoitteista, jotka voivat uhata Norjaa.