1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Itä-Ukrainan separatistien entinen sotilasjohtaja vieraili Venäjän Karjalassa

Venäläisen Igor Girkinin alias Strelkovin kohtaloa ehdittiin arvuutella hänen yhtäkkisesti kadottuaan Itä-Ukrainan separatistien johdosta. Viime viikolla Strelkov tapasi äärikansallismielisen filosofin Aleksandr Duginin Valamon luostarissa Venäjällä.

Ulkomaat
VKontakte-palvelun sivulla tiedotettiin Strelkovin ja Dugin tapaamisesta.
VKontakte-palvelun sivulla tiedotettiin Strelkovin ja Dugin tapaamisesta.VKontakte

Sosiaalisessa mediassa on herättänyt kuhinaa Itä-Ukrainan separatisteja johtaneen Igor Girkinin alias Igor Strelkovin tapaaminen jyrkän linjan kansallismielisen filosofin Aleksandr Duginin kanssa Valamon luostarissa Laatokalla Venäjän Karjalassa.

Strelkovin kohtalosta oli ehtinyt nousta kysymyksiä Venäjän internetissä. Äkillisesti separatistien sotilasjohdosta eronneen Strelkovin oli huhuttu haavoittuneen tai jopa kuolleen.

Novorossijan eli Uuden-Venäjän nostoväen nimissä perustetulla VKontakte-palvelun sivulla tiedotettiin (siirryt toiseen palveluun) Strelkovin ja Duginin tapaamisesta videon kera: ”Kaikille niille, jotka olivat huolissaan Igor Ivanovitš Strelkovista. Hän on elossa ja terveenä, vierailee pyhillä paikoilla, 26 sekunnin videolla voitte henkilökohtaisesti vakuuttua tästä. Strelkov Duginin kanssa Valamossa 28. elokuuta.”

Äärinationalismi yhdistää

Viiksekäs Strelkov esiintyy kuvissa sotilaallisessa maastoasussa. Parrakkaalla Duginilla on musta puku.

Strelkovin ja Duginin tapaamisessa ortodoksisessa luostarissa ei sinällään ole mitään ihmeellistä. Molemmat liikkuvat äärikansallismielisissä, Venäjän ortodoksista erityisyyttä korostavissa piireissä.

Voimaperäisistä geopoliittisista pohdinnoistaan tunnetusta Duginista on julkisuudessa leivottu jopa Kremlin uutta pääideologia. Toisaalta jyrkän linjan nationalistit voivat muodostua myös haasteeksi presidentti Vladimir Putinin hallinnolle.

Bosnian, Transnistrian ja Tšetšenian sotien veteraani Igor Ivanovitš Girkin, taistelijanimeltään Strelkov ilmaantui Itä-Ukrainaan toukokuussa ja nousi pian näkyvään rooliin separatistien johdossa.

Girkin/Strelkov on julkisuudessa kytketty Venäjän tiedustelupalveluihin, joko turvallisuuspalvelu FSB:hen tai sotilastiedustelu GRU:hun.

Sotilasromantikoksikin syytetyn Strelkovin ideaalihahmo vaikuttaa olevan tsaarinaikainen upseeri. Ankaran sotilaskurin kannattajana Strelkov tiettävästi teloitutti kaksi joukkonsa jäsentä ryöstelyn takia.

Vakaumuksellisena ortodoksina Strelkov myös kielsi alaisiltaan kiroilun, mikä lienee ollut vaikea paikka venäjän kielen alatyylin miehekkääseen käyttöön tottuneille separatistitaistelijoille.

Huhuja haavoittumisesta

Strelkovin on kerrottu kuuluvan venäläisen liikemiehen Konstantin Malofejevin lähipiiriin, johon myös luetaan niin kutsutun Donetskin kansantasavallan johdossa toiminut venäläinen poliittinen konsultti Aleksandr Borodai.

90-luvulla Borodai toimitti äärikansallismielistä Zavtra-sanomalehteä. Strelkovin kerrotaan julkaisseen Zavtra-lehdessä päiväkirjaansa Bosnian sodasta.

Yhtäkkiä elokuun puolivälissä Strelkov erosi niin sanotun Donetskin kansantasavallan puolustusministerin tehtävästä. Tuolloin liikkui huhuja, että Strelkov olisi haavoittunut taisteluissa.

Samoihin aikoihin myös Venäjän kansalainen Aleksandr Borodai luopui Donetskin kansantasavallan johtajuudesta.

Joissakin kommenteissa separatistien yllättäviä johtajanvaihdoksia on uumoiltu merkiksi jonkinlaisesta linjanvaihdoksesta separatisteja tukevan Venäjän Itä-Ukrainan politiikassa.

Strelkov on myös jyrkin sanoin kritisoinut Venäjän johtoa siitä, että se ei ole tullut täysimittaisesti Itä-Ukrainan separatistien tueksi.

Lue seuraavaksi