101-vuotiaan veteraanin toive toteutui – torstaina liputettiin

101-vuotias sotaveteraani Vihtori Siivo halusi nostaa Suomen historialle tärkeän päivän juhlinnan aiheeksi ja ehdotti liputuspäivää. Tänään hän näki ensi kertaa Suomen lipun nousevan salkoon jatkosodan päättymisen kunniaksi.

Kotimaa
Vihtori Siivo näyttää vanhaa valokuvaa.
Tapio Termonen/ Yle

Tänään liputettiin ensimmäistä kertaa jatkosodan päättymistä. Jatkosota päättyi 70 vuotta sitten. 4 syyskuuta 1944 aselepo astui voimaan. Päivästä tuli liputuspäivä 101-vuotiaan sotaveteraanin aloitteesta. Kankaanpääläinen Vihtori Siivo halusi juhlistaa päivää arvokkaasti.

– Kyllä sinivalkoisen miehen sydäntä lämmittää, kun näkee Suomen lipun salossa, Vihtori Siivo toteaa katsellessaan lipun liehumista omalta parvekkeeltaan.

– Jos olisi kyse jostain suurvallasta, niin tänä päivänä pidettäisiiin paraateja ja oltaisiin ylpeitä, mutta pieni Suomi vain vaikenee. Ajattelin, että jotain pitäisi tehdä ja päätin ehdottaa, että tästä tehtäisiin yleinen liputuspäivä vuosittain, Vihtori Siivo kertoo.

Ministeriön määräyksestä tänään liputtivat kaikki virastot. Harvat yksityiset tahot ovat vielä lähteneet mukaan, sillä monikaan ei tiedä uudesta liputuspäivästä. Päivällä halutaan muistuttaa siitä, että sodalla on pitkät jälkivaikutukset.

Sodan päättyminen kirkkaana mielessä

Monet kertovat, että rauhan syntyä 1944 oli vaikea uskoa. Vihtori Siivo muistaa epävarmuuden tunteen 70 vuoden takaa.

– Olimme Suojärvellä. Yöllä kun ammunta loppui, niin aamulla tuli jo tupakan pyytäjiä naapurin puolelta. Siinä vaiheessa se täytyi jo uskoa, Vihtori Siivo kuvailee sodan päättymishetkeä omalta kohdaltaan.

Murheellisena katson nykymaailman tilannetta ja Ukrainaa. Epäilen, että tässä ei välttämättä päästä rauhallista tietä eteenpäin.

Sotaveteraani Vihtori Siivo

Vihtori Siivo muistaa, etteivät kaikki uskoneet rauhan säilymiseen asekätkentöjen takia.

– Minulla oli silloin työpaikka Kiukaisissa, ja jouduin siellä sitten tämän asekätkentäjutun varajohtajaksi. Minua ei pidätetty, mutta uhkailtiin moneen otteeseen, hän kertoo.

Nykymaailman väkivaltaisuus surettaa

– Murheellisena katson nykymaailman tilannetta ja Ukrainaa. Epäilen, että tässä ei välttämättä päästä rauhallista tietä eteenpäin. Ei tämä hyvältä näytä.

– Tuntuu, että koko maailma on mennyt rikolliseksi ja tappamisen into niin valtava joka puolella. Aseet ovat tehokkaita. Siviilejä ei säälitä yhtään. Ei tämä tunnu kyllä yhtään hyvältä.

Nato-kantaa kysyttäessä Siivo tuumaa, että johonkin suurempaan tahoon pitäisi liittyä.

– Suomi on liian pieni ja köyhä maa vastatakseen suurille valtioille. Olkoon se sitten, vaikka Nato. Ei nimi miestä pahenna.

Juttua täsmennetty pe klo 10.25: Jatkosodan päättymisen muistopäivä ei ole virallinen liputuspäivä, vaan sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta.