1. yle.fi
  2. Uutiset

Nenäinniemen jätevedenpuhdistamo remonttiin

Jätevedenpuhdistamo remontoidaan nykyvaatimuksia vastaavaksi. Investoinnin kustannusarvio on noin 30 miljoonaa euroa. Remontti aiheuttaa asukkaiden vesimaksuihin korotuksia.

jäteveden käsittely
Jätevesiallas
Yle / Jani Ilola

Jyväskylän Nenäinniemen jäteveden puhdistamo valmistautuu mittavaan peruskorjaukseen ja laajennukseen. Puhdistamon saneeraus valmistuu vuoden 2018 alussa, jolloin ympäristöluvan nykyiset vaatimukset kiristyvät. Parhaillaan Nenäinniemen jäteveden puhdistamo kamppailee vakavan toimintahäiriön kanssa.

–Kyllä tämä harmittaa. Ympäristölupaehdot ovat sellainen ohjenuora ja jos me ei niitä täytetä niin kyllä se aiheuttaa pään kivistystä. Ei se ole ollenkaan mieluinen asia, että sitä fosforia lähtee meiltä Päijänteeseen enemmän kuin pitäisi, kertoo Jyväskylän Seudun Puhdistamon toimitusjohtaja Petri Tuominen.

Toimintahäiriön aiheuttajaa ei toistaiseksi tiedetä. Lisäksi epäselvyyttä on siitä, mitä poikkeavaa kemikaalia jäteveden sekaan on valahtanut. Ei-toivottu kiintoaines nostaa fosforipitoisuutta, mikä puolestaan näkyy puhdistetun veden sameutena.

Lisäksi Nenäinniemen puhdistamo on Suomen suurin yksittäinen typen päästäjä. Ympäristöluvan ehdot kiristyvät runsaan kolmen vuoden kuluttua ja siihen mennessä päästöt on saatava kuriin. Suuri investointi näkyy myös korotettuina vesimaksuina.

–Remontti tietysti aiheuttaa vesimaksuihin nousupaineita. Me tietysti laskutetaan meille syntyneet kulut vesihuoltolaitoksilta. Muutaman vuoden kuluttua vesihuoltolaitoksille saattaa aiheutua kustannuspaineitta meidän suunnasta, Petri Tuominen toteaa.

Lue seuraavaksi