1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

TVO lyhensi hakemaansa jatkoaikaa: 3 vuotta, 9 kuukautta

Tähän saakka TVO on pyytänyt 5 vuoden lisäaikaa Olkiluodon nelosreaktorille. Pitkä lisäaika on ollut poliittinen kiistakapula.

Olkiluoto 3 ydinvoimalaitosyksikkö Eurajoen Olkiluodossa 1. heinäkuuta 2014. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

TVO on hakenut lyhyempää lisäaikaa Olkiluoto 4:ää koskevan rakentamisluvan hakemukselleen. Tähän saakka TVO on pyytänyt viittä vuotta.

– Tänään he ovat työ- ja elinkeinoministeriöön toimittamalla kirjeellä täsmentäneet ajaksi kolme vuotta ja yhdeksän kuukautta. Eli selvästi lyhyempi jatkoaika on nyt haussa kuin aikaisemmin, kertoo elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.)

– Sillä on iso merkitys valmistelun kannalta.

Eduskunta myönsi TVO:lle luvan viime vaalikaudella. Uuden ydinvoimalan rakentamisen määräajat kuitenkin uhkaavat umpeutua, minkä takia TVO anoo armonaikaa. Sen aiemmin jättämä viisivuotinen jatkoaikahakemus on ollut poliittisesti hankala. On puhuttu, että viiden vuoden jatkoaika vaatisi jo täysin uutta lupamenettelyä.

Vapaavuori sanoo, ettei osaa arvioida, tekeekö lyhyempi jatkoaika käsittelystä poliittisesti helpompaa. Nyt arvioidaan, kuinka vahvat takeet TVO voi antaa siitä, että lyhyempi aika olisi riittävä OL4:n valmistumiselle.

Elinkeinoministerin mukaan Areva on esillä TVO:n esittämissä perusteluissa jatkoajalle. Tällä haavaa Olkiluoto 3:a rakentava Areva arvioi kolmosreaktorin valmistumisajankohdaksi loppuvuoden 2018.