Historiallinen juhlajuna vaikeuksissa jo ensimmäisessä mutkassa

Höyryveturi Hv3:n vetämästä juhlajunasta rikkoutui laakeri. Lieksaan matkalla oleva jatkosodan päättymisen 70-vuotisjuhlajuna on aikataulustaan myöhässä.

Kotimaa
Höyryveturi Hv3
Jouko Martiskainen

Kajaanin rautatieasemalle kokoontuneet sodanaikaisen juhlajunan vastaanottajat joutuivat pettymään. Höyryjunaa odotettiin Kajaaniin klo 14.20, mutta Kajaanin kaupungin tervehdystä lukemaan valmistautunut kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Vesa Kaikkonen joutui kertomaan juhlaväelle jobinpostia.

– Arvoisa juhlaväki! Joudun valitettavasti kertomaan, että olen saanut viestiä Kiuruvedeltä. Junan matka katkesi jo ensimmäisessä mutkassa. Juhlajunasta rikkoutui laakeri, ilmoitti Kaikkonen.

Todellisuudessa laakeri oli rikkoutunut jo edellisenä iltana, mikä aiheutti ison mutkan junan matkaan. Korjaustöiden takia keskiviikko-iltaan suunnitellut mottitalkoot siirtyivät torstaiaamuun. Lisäksi Kiuruvedellä pidettiin ennen junan lähtöä vispurinäytös. Vispuri on laite, jolla höyryveturin vesisäiliö täytetään.

– En nukkunut yhtään viime yönä. Kyllä ne raplasivat laakerin kuntoon, VR:n miehet ovat ammattitaitoisia, kehuu junamatkan järjestänyt Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja Tenho Tikkanen.

Rikkoutumisesta johtuen juna on aikataulustaan myöhässä muutamia tunteja. Juna joutuu odottamaan Iisalmessa tunnin, koska vastaan on tulossa toinen juna, ja Iisalmen ja Kajaanin välillä ei ole ohitusraidetta.

– Ihmiset ovat ottaneet tämän kokemusmatkana. He ovat sanoneet, että sota-aikana matkat olivat pitkiä ja piti sopeutua. Tulimme Iisalmeen myöhässä, mutta siellä oli vieläkin 300 henkeä. Rauhan ilmapallot nousivat taivaan sineen kauniisti, kuvailee Tikkanen.

– Ihmiset eivät ole olleet hermostuneita viivästyksistä, kertoo Hv3:n omistaja Tapani Laaksomies.

Kajaaniin junan arvellaan saapuvan Kajaaniin klo 18–19 välillä. Juna on matkalla Kiuruvedeltä Kajaanin kautta Lieksaan, jossa pidetään perjantaina 5.9. jatkosodan päättymisen 70-vuotisjuhla. Junassa on vajaa 400 matkustajaa, joista osa on veteraaneja.

Päivitetty 4.9. klo 15:50: Lisätty Tenho Tikkasen ja Tapani Laaksomiehen kommentit sekä päivitetty arviota aikataulusta.