1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Birgitta Putkosen liki mahdoton tehtävä: Carolan rooliin treenattavana portugalia, hepreaa ja jiddishiä

Hämeenlinnan teatterin kantaesitys esittelee monipuolisen ja lahjakkaan laulajan Carola Standertskjöldin eri puolia. Herkkyys, epävarmuus ja esiintymispelko vaivasivat, mutta muusikkoystävät tukivat. Esitykseen sisältyy lauluja seitsemällä eri kielellä, eli Carolan nahkoihin uivalla Birgitta Putkosella riittää vielä omaksuttavaa.

kulttuuri
Nainen laulaa ja mies soittaa taustalla saksofonia.
Anne Niskanen / Yle

Hämeenlinnan teatterin syksyn toinen kantaesitys tuo lavalle musiikkinäytelmän laulaja Carola Standertskjöldistä (1941-1997). Näytelmä kertoo yhdestä Suomen musiikkitaivaan lahjakkaimmasta tähdestä, jonka elämää varjostivat artistin herkkyys ja epävarmuus. Verstas-näyttämöllä Carola kaivaa käsilaukustaan villasukat, tupakat ja lukuisan määrän pilleripurkkeja. Käsi vapisten laulajatar sytyttää tupakan...

– Hän olisi halunnut vetää monosukat jalkaansa ja laulaa itsekseen, kuvailee näytelmän päähenkilöä esittävä Birgitta Putkonen.

Hän olisi halunnut vetää monosukat jalkaansa ja laulaa itsekseen.

Birgitta Putkonen

Putkonen tuo esille Carolan haavoittuvaisuuden, mutta samalla halun esiintyä ja nimenomaan laulaa. Musiikkikoulutuksen saanut Putkonen lähtikin rakentamaan roolia nimenomaan musiikin kautta. Carolan laajasta tuotannosta kuullaan muun muassa Kielletyt leikit, Rakkauden jälkeen ja Hunajainen.

Carola oli paitsi musiikillisesti, myös kielellisesti hyvin lahjakas. Carola lauloi 12:lla eri kielellä, muun muassa hebreaksi. Tässä on ollut haastetta myös Birgitta Putkoselle, jonka Carola-esitykseen sisältyy 21 laulua seitsemällä eri kielellä.

– Se oli vaikea tehtävä, edelleenkin tankkaan portugalia, hebreaa ja jiddishiä. En kyllä ymmärrä, mitä niissä lauluissa laulan, mutta kuuntelen Carolan ääntämistä ja matkin perässä, Putkonen kuvailee kieliharjoituksiaan.

Ei näköishenkilö vaan rooli

Birgitta Putkonen kertoo, että ei ole lukenut Carolan omaelämäkertaa. Sen sijaan hän on katsonut Youtubesta ja Yle Areenasta videopätkiä.

– Vaikka pistän peruukin päähän ja aikakauden vaatteet ylleni, en halua olla Carola, Putkonen korostaa. Tämä ihminen, johon olen tutustunut roolia harjoitellessani, haluaa uskoa hyvään, mutta kärsii aika paljon erilaisista peloista, kuten esiintymispelosta.

– Kun Carola viimein löysi tiensä ulos suurimmista peloistaan, hän sairastui Alzheimerin tautiin. Carola ei siis ehtinyt elää kovinkaan monta vuotta sellaisessa normaalissa olotilassa, kertoo Birgitta Putkonen.

Nainen ja Taiteilija

Carolan ohjaaja, näyttelijä Johanna Reilin kertoo, että näytelmässä tuodaan lavalle nainen ja esiintyvä taiteilija.

– Siinä on jo ihan riittävästi ristiriitaa yleensä yhdelle henkilölle. Mekin olemme Birgitta Putkosen kanssa kokeneet, että ei se ole välttämättä kovin helppoa olla nainen ja taiteilija.

– Meillä on ihanat muusikkopojat Kalle Penttilä ja William Suvanne näytelmässä mukana. Yritämmekin tuoda esiin sitä, miten Carola koki, että tuki tuli muusikkoystävistä. Lisäksi näytelmässä tuodaan esiin myös sitä yhteistä ilonpitoa, mitä oli Carolan ja hänen muusikoidensa välillä, näytelmän ohjannut Reilin kuvailee.

Carola - ei aina käy niin. Kantaesitys Hämeenlinnan Verstas-näyttämöllä lauantaina 13. syyskuuta

Lue seuraavaksi