1. yle.fi
  2. Uutiset

Mielenterveyskuntoutujan paluu työelämään voi olla takkuinen ja nöyryyttävä

Mielenterveydelliset ongelmat eivät katso yhteiskunnallista asemaa tai koulutustasoa. Kun on aika palata takaisin työelämään, voivat korkeasti koulutetulle kuntoutujalle ruohonjuuritason hommat tuntua nöyryyttäviltä. Helsingin Klubitalot -yhdistys tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden mielekkääseen siirtymätyöhön.

Kotimaan uutiset
Työntekijä neuvoo toista päätteen äärellä.
Yle

Työmarkkinoille palaaminen on tärkeä osa mielenterveyskuntoutujan parantumista. Helsingin Klubitalot -yhdistyksen työvalmentajan, Kane Kanervan mukaan kuntoutujilla saattaa olla takanaan jopa kymmenen vuoden sairastaminen, jolloin työelämään paluu voi olla hyvin hankalaa. Julkisen sektorin tarjoamat työharjoittelut eivät kuitenkaan aina kohtaa työhönpalaajan ammattitaitoa.

– Meidän kautta työkuntoutuja pääsee kokeilemaan työntekoa oikeaan työpaikkaan. Klubitaloilla on paljon huippuosaajia jäseninä, joille on ihmisarvoa alentavaa lähteä näihin julkisen työvalmennuksen tarjoamiin työharjoitteluihin.

Kanervan mukaan siirtymätyöpaikat ovat kiven alla. Helsingin Klubitaloille on kuitenkin vuosien saatossa kertynyt vakituisia yhteistyöyrityksiä, jotka rekrytoivat kuntoutujia säännöllisesti. Yrityksiin klubitalojen jäsenet hakeutuvat kuten oikeassa työelämässä. Palkkauksessa noudatetaan työehtosopimusta ja kuntoutuja otetaan työyhteisöön kuten kuka tahansa.

–Kun on tasavertainen niin se vaikuttaa itsetuntoon todella paljon. Eniten palautetta tulee juuri siitä, että kuntoutuja tuntee olevansa jälleen tasavertainen ihminen muiden kanssa.

Helpotetuista työtehtävistä ei siirtymätyössä ole kyse. Kanervan mukaan ainoa ero vakituisessa työssä ja siirtymätyössä ovat työajat.

–Kuntoutuja saa käyttöönsä kaikki edut kuten muutkin yrityksen työntekijät. Työpäivät ovat lyhyempiä ja niitä on harvemmin, riippuen kuntoutujan toiveista.

Kelan työkokeilun ja työhön valmennuksen standardit uudistuvat vuoden alussa

Kelan suunnittelijan Maija Rauman mukaan työhön valmennuksen nykyinen standardi ei palvele kaikkia mielenterveyskuntoutujia. Vuoden alusta voimaan tulevien standardien tavoitteena on tarjota mielenterveyskuntoutujalle nykyistä enemmän yksilöllistä tukea soveltuvan työpaikan tai opiskelualan löytämiseen. Jatkossa tavoitteena on kuntoutujan työllistyminen oikeaan työsuhteeseen.

–Nykyinen standardi on palvellut hyvin mielenterveyskuntoutujia, jotka ovat pääasiallisesti kaivanneet tukea. Uusilla standardeilla pyrimme paremmin ohjaamaan esimerkiksi korkeasti koulutetut työelämään tai löytämään uusia opintopolkuja siitä kiinnostuneille, Rauma kertoo.

_5.9.2014 kello 10:59 korjattu juttua Kelan kommenttien osalta. _

Lue seuraavaksi