1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vältelty sokeri kuuluu syksyn hilloihin

Syksyn sadosta keitetyt hillot ja soseet voi maustaa oman makunsa mukaan. Sopivia mausteita ovat ainakin inkivääri, chili ja minttu - sokeria unohtamatta. Sokerin merkitys hillolle on sen verran suuri, että siinä ei kannata asiantuntijan mukaan säästellä.

Kotimaan uutiset
Hillopurkkeja ja omenoita tarjottimella
Yle / Sarah Laukkanen

Syksyn hillosesongin alkaminen näkyy myös Seinäjoella Koulutuskeskus Sedussa. Sedun elintarvikepuolella soseutetaan, hillotaan ja valmistetaan hyytelöksi sekä omat marjat ja hedelmät että asiakkaiden toimeksiannot.

– Omenaa jauhetaan paljon tasalaatuiseksi soseeksi, hillossa marjat ovat kokonaisina ja hyytelö ja marmeladi ovat jäykempiä ja niissä on pektiiniä joko lisättynä tai marjoista itsestään, selittää Sedun elintarvikepuolen vastuuopettaja Pirjo Kenkkilä.

Sokerista makua ja säilyvyyttä

Nykyisessä sokeria välttelevässä ruokamaailmassa hillot ovat "se", missä vähentäminen on Kenkkilän mukaan vaikeaa. Sokeria voi vähentää muista syömisistä, mutta hilloihin se Kenkkilän mukaan kuuluu.

– Sokerin merkitys säilymiseen, itiökasvun vähentämiseen ja hillon väriin sekä makuun on niin suuri, että siinä ei kannata sokeria säästää. Kyllä kulinaristinen nautinto siitä, että hillot ja soseet ovat hyvänmakuisia on sellainen, että siihen kannattaa panostaa, Pirjo Kenkkilä sanoo.

Yksi syksyn vakiotuotteista Sedussa on ns. köyhän miehen lakkahillo, joka ei ole lakkoja nähnytkään. Sitä tehdään joka vuosi.

– Siihen käytetään karviaisia ja porkkanoita. Kun niitä laitetaan sopivassa suhteessa, saadaan ihan lakkahillolta maistuva hillo, Pirjo Kenkkilä sanoo.

– Köyhän miehen lakkahillo käy oikeastaan kaiken lihan kanssa. Itse tykkään käyttää kaalikääryleiden kanssa, Kenkkilä miettii.

Syksyiselle pihlajanmarjasadollekin löytyy Kenkkilän mukaan käyttöä.

– Pihlajanmarja käy riistaruokien, kuten hirven tai karhun kanssa. Sen makua voi taittaa sillä, että laittaa vaikka mansikkaa lisäksi. Ja sokeria, Pirjo Kenkkilä opastaa.

Mausteita kokeilemalla

Mausteita hilloon voi lisätä - oman maun mukaan.

– On ihmisiä, jotka haluavat hillon sellaisenaan. Itse, esimerkiksi, pidän puhtaista mauista, Pirjo Kenkkilä sanoo ja listaa mahdollisiksi hillomausteiksi ainakin sitruunamelissan, nokkosen, mintun, inkiväärin ja chilin.

– Inkivääri ja chili esimerkiksi ovat aika vahvoja eli niiden määrää pitää vain kokeilla. Ja muistaa, että ei opi, ellei välillä tule vähän virheitä, Kenkkilä naurahtaa.

Lue seuraavaksi