1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Uusissa Venäjä-pakotteissa vaanii lisäisku Suomen teollisuudelle

EU kertoo tänään tarkemmin uusista Venäjä-pakotteista. Rajoituksia on kaavailtu mm. valtion energiayhtiöille. Suomalaisyrityksiä huolettaa etenkin se tulevatko esimerkiksi öljynporausta tukevat voimala- ja logistiikkalaitteet sekä jäänmurtajat rajoitusten piiriin. Vaikutukset viennille olisivat Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan silloin merkittäviä.

Arctechin Helsingin-telakka. Kuva: Yle

Helsingin telakalla iloittiin äskettäin Venäjältä saadusta lähes 300 miljoonan euron arvoisesta jäänmurto-ja huoltoalusten tilauksesta Sahalinin alueen öljy- ja kaasukentälle. Ilo voi olla ennenaikainen, jos EU:n uudet pakotteet tiukentavat entisestään energiateknologian vientiä Venäjälle ja määrittävät myös esimerkiksi jäämurtajat öljyporausta tukevaksi toiminnaksi.

Monessa muussa yrityksessä pelätään puolestaan sitä koskisivatko rajoitukset silloin myös poraustuotannon ohessa tarvittavaa voimala- ja logistiikkalaitteiden ja koneiden vientiä Venäjälle.

– Riippuu miten tulkitaan. Voi olla, että rajoitukset koskevat tiukasti öljynporausteknologiaa, jota Suomi ei vie. Mutta jos rajoitukset tulkittaisiin laajasti eli kaikkiin strategisiin investointeihin menevä voimankäyttö- ja logistiikkateknologia olisi kiellon piirissä, eli juuri se mikä on Suomen syömähammas Venäjä viennissä, niin sillä olisi moninkertaiset merkitykset verrattuna esimerkiksi Valion vientiin, sanoo johtaja Kai Mykkänen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

– Näin siksi, että meillä on aika vahva energiatekniikan klusteri Suomessa. On isoja pörssiyrityksiä ja pienempiä valmistajia, jotka tuottavat mm. pieniä voimaloita ja niiden tekniikkaa, teräsrakenteita ja logistikkapalveluita, Mykkänen kertoo.

Myös kaksoiskäyttötuotteiden vientikiellon laajentamisesta on ollut puhetta eli kyse on tuotteista, joita voisi käyttää myös sotatarvikkeina.

– Hyvin tiukalla rajauksella se heijastuisi Suomeenkin, mutta suurimmat vaikutukset rajoituksella olisi saksalaisille ja ranskalaisille yrityksille.

 Sen sijaan esimerkiksi venäläisten yritysten rahoituksen vaikeuttaminen lyhentämällä entisestään pankkien lainoitusaikoja ei vielä kauppaa juuri haittaisi.

Suorat vaikutukset vähäisiä

Uusienkaan pakotteiden ei silti uskota vaikuttavan kovin laajasti Suomen vientiin ja talouteen suoraan.

Välillisesti ne kyllä vaikuttavat ja ovat jo vaikuttaneet, sanoo johtaja Kai Mykkänen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

– Suurin vaikutus kuitenkin on sillä miten paljon ne satuttaa Venäjää, jolloin Venäjän omat investoinnit hidastuvat, kuten on jo käynyt. Jos tätä huonoa kehää kestäisi yli vuoden ja kierre vain jatkuisi niin kyllä me puhuttaisiin jo miljardeista ensi vuoden viennissä ja se olisi prosenttiyksikön luokkaa Suomen talouskasvussa, kun projektit Venäjällä pysähtyvät.

Eli jos Venäjällä investoinnit hyytyvät, vähentyvät myös monilta suomalaisyrityksiltä koneiden ja laitteiden tilaukset ja niiden tekijöiltä työt.