Autoilija varo: Rovaniemi tienaa parkkisakoilla enemmän kuin pysäköintimaksuilla

Rovaniemen kaupunki saa tuloja selvästi enemmän pysäköintivirhemaksuista kuin varsinaisista pysäköintimaksuista. Ero on vielä nousemassa, sillä pysäköintivirhemaksu nostettiin viiteenkymmeneen euroon toukokuun alussa. Pysäköintimaksujen tuotto on sen sijaan pysähtynyt muutaman vuoden takaiselle tasolle.

liikenne
Autoilija syöttää kolikoita pysäköintimittariin Rovaniemellä
Rovaniemellä kerättiin runsaat puoli miljoonaa euroa pysäköintimaksuja viime vuonna. Vesa Vaarama kävi kysymässä muutamalta autoilijalta Rovakadun varressa, mikä on heidän mielipiteensä parkkimaksuihin. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Autoilijoiden antama almu Rovaniemen kaupungin pohjattomaan kassaan oli viime vuonna tarkkaan sanottuna 1 114 000 euroa. Siitä pysäköintimaksuja oli 526 000 euroa ja pysäköintivirhemaksujen osuus peräti 588 000 euroa.

Se tarkoittaa neljäätoistatuhatta seitsemääsataa lappuliisan kirjoittamaa maksuviestiä tuulilasinpyyhkijän alla. Noin 50 lappua joka arkipäivä.

Tämän vuoden saldo tulee olemaan vieläkin komeampi – tai rumempi, jos sitä katsoo autoilijan silmin.

Virhemaksu nousi toukokuun alussa kympillä. Pikaisesti laskettuna kaupungin lisätienesti olisi tänä vuonna noin 85 000 euroa. Todennäköisesti autoilijat kuitenkin ovat hieman entistä tarkempia kovemman maksun uhatessa, joten summa jää vähän pienemmäksi.

Pysäköintimaksujen määrä on Rovaniemellä pysynyt käytännössä samana jo usean vuoden ajan.

Kauppakeskusten iso pysäköintitalo vie tuloja kadunvarsipysäköinniltä, mutta toisaalta taas siellä kirjoitetaan paljon virhemaksuja. Kiekkopysäköinnissä aika näyttää helpommin lipsahtavan yli kuin parkkilapuilla ja kiekko myös unohtuu laittaa helpommin kuin maksullinen parkkilappu.

Kaupungille autoilijat ovat mukava lypsylehmä. Kaupungin nettotulo pysäköintimaksuista ja pysäköintivirhemaksuista oli kulujen vähentämisen jälkeen 660 000 euroa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus