Unicef: Joka kymmenes tyttö on pakotettu seksiin

Tuoreen raportin mukaan viidesosa henkirikosten uhreista maailmassa on lapsia ja alle 20-vuotiaita nuoria.

Ulkomaat

Arviolta 120 miljoonaa alle 20-vuotiasta tyttöä ympäri maailmaa on joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, kertoo YK:n lastenjärjestön Unicefin (siirryt toiseen palveluun) torstaina julkaisema raportti. Määrä tarkoittaa noin joka kymmenettä tyttöä.

Lukuisat lapset ympäri maailmaa joutuvat rutiininomaisesti altiiksi väkivallalle. Kyse voi olla henkirikoksesta, seksiin pakottamisesta, kiusaamisesta tai väkivaltaisesta kurinpidosta, raportissa todetaan. Raporttiin on kerätty tietoja 190 maasta.

Viidesosa henkirikoksen uhreista maailmanlaajuisesti on lapsia ja alle 20-vuotiaita nuoria. 95 000 lasta ja nuorta murhattiin yksistään vuonna 2012, suurin osa heistä Latinalaisessa Amerikassa ja Karibian maissa.

Henkirikos on 10–19-vuotiaiden poikien ja miesten yleisin kuolinsyy Panamassa, Venezuelassa, El Salvadorissa, Trinidad ja Tobagossa, Brasiliassa, Guatemalassa ja Kolumbiassa, raportti kertoo.

Eniten lapsia kuolee henkirikoksen uhrina Nigeriassa, jossa islamistiryhmä Boko Haram sieppasi yli 200 koulutyttöä huhtikuussa. Kuolemantapauksia oli lähes 13 000 vuonna 2012.

Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa eniten lapsia kuolee henkirikoksen uhrina Yhdysvalloissa.

Raportin mukaan maailmanlaajuisesti esimerkiksi kolme aikuista kymmenestä uskoo, että ruumiillinen kuritus on tarpeen lasten kasvatuksessa.

Unicef huomauttaa, että joissakin maissa lapsiin kohdistuva väkivalta on sosiaalisesti hyväksyttyä.

Hieman useampi kuin joka kolmas 13–15-vuotias oppilas maailmanlaajuisesti kokee kiusaamista koulussa. Lähes kolmasosa tämän ikäisistä nuorista Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kertoo kiusaavansa muita. Latviassa ja Romaniassa lähes kuusi kymmenestä sanoo kiusaavansa toisia oppilaita.

Lähteet: AP