Sotilasasiantuntijan arvio: Tulitauko Ukrainassa mahdollinen

Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija uskoo, että kaikilla osapuolilla on paineita päästä sopimukseen tänään Minskissä järjestettävässä kokouksessa.

Ylen aamu
Pentti Forsström.
Ukrainan tilanne muuttuu entistä sekavammaksi. Aseleposuunnitelmia esitellään, mutta toisaalta suurhyökkäystä odotellaan Mariupoliin. Tilannetta Aamu-tv:ssä puntaroivat everstiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta ja tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutista.

Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija everstiluutnantti Pentti Forsström pitää mahdollisena, että Ukrainassa saadaan tänään perjantaina aikaan tulitauko. Ukraina, Venäjä, ja Venäjän tukemat separatistit kokoontuvat tänään rauhanneuvotteluihin Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin.

– Näyttäisi siltä, että paineet tähän Minskin kokoukseen on kaikilta suunnilta olemassa. Siinä suhteessa olen kyllä vahvasti sen kannalla, että sopimukseen päästään, Forsströn arvioi, Ylen aamu-tv:ssä.

Hän uskoo, että vaikka kaikista ehdoista ei päästäisi sopuun, tulitauko on kuitenkin mahdollista saada aikaan.

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro ei ole aivan yhtä toiveikas.

– Ehkä se on tällainen fifty-sixty-mahdollisuus, Ylen aamu-tv:n keskusteluun osallistunut Kangaspuro arvioi.

Hän uskoo kuitenkin, että kyseessä on tähän mennessä vakavin yritys saada aikaan tulitauko.

– Tässä on monta muuttujaa, jotka voivat sen myös tuhota. Yksi on nämä erilaiset enemmän tai vähemmän huonossa kontrollissa olevat asejoukkiot, jotka taistelevat molemmilla puolilla.

Mikäli tulitaukoa ei saada aikaan, länsimaat ovat uhanneet asettaa Venäjälle uusia entistä tiukempia pakotteita.