1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuorilta löytyy ajatuksia kauppakeskusten suunnitteluun

Ouluun rakennettavassa kauppakeskus Valkeassa aiotaan toteuttaa myös nuorten ideoita. Nuoret haluaisivat kauppakeskukseen muun muassa rauhallisen oleskelupaikan, kannettavien laitteiden latauspisteen ja viherkasveja. Vastaavia hankkeita on vireillä vasta muutamia koko maassa.

Kuva: Arina

Nuorten ottaminen mukaan kauppakeskuksen suunnitteluun on Suomessa yleistynyt viime vuosina, vaikka se onkin vielä melko harvinaista. Oulun lisäksi nuorten mielipiteitä kauppakeskuksista on selvitelty muun muassa pääkaupunkiseudulla ja Hämeenlinnassa.

Oulussa nuorten mielipiteitä on selvitelty kaupungin keskustaan parhaillaan rakennettavan kauppakeskus Valkean suunnittelun yhteydessä.

Kauppakeskuksen rakennuttavan osuuskauppa Arinan yhteistyökumppanina on ollut Nuorten palvelu. Yhdistyksen Nuorten reviirillä –projektin tavoitteena on edistää nuorten osallistumista ja vastuullisuutta sekä parantaa nuorten ja aikuisten välistä keskinäistä ymmärrystä kaupallisissa tiloissa.

Nuorten mielipiteillä on merkitystä

Yhdistyksen asiantuntijan Pauliina Lampelan mielestä on nuorten mielipiteillä on iso merkitys, koska nuoret joka tapauksessa viettävät aikaansa kauppakeskuksissa.

Kauppakeskukset rakennetaan useimmiten aikuisten näkökulmasta, mutta kokemusten mukaan nuorilla on paljon ideoita suunnitteluun.

Torstaina Oulussa järjestettiin tilaisuus, jossa nuoret pääsivät esittelemään omia ajatuksiaan, mutta jo tätä ennen nuorilta on kyselty mielipiteitä ja ideoita.

Rauhallisia tiloja kaivataan

Toiveissa on ollut tiloja, joissa nuoret voisivat tavata toisiaan. Keskuksiin kaipaillaan muun muassa rauhallisia tiloja, joista heitä ei häädetä pois. Lisäksi siellä voisi olla latauspistokkeita kännyköille.

- Ja sen tyyppistä tilaa, jossa voi istua kasvotusten eikä tarvitse istuskella vain rinnakkain, kertoo Sokos tavaratalon johtaja Anu Junnikkala-Alho nuorten toiveista.

Toiveiden toteuttaminen kauppakeskuksen yhteydessä ei Junnikkala-Alhon mukaan ole aina välttämättä yksinkertaista, mutta hän lupaa, että mahdollisuuksien mukaan niitä pyritään ottamaan huomioon.

Oululainen 14-vuotias Isabella Huotari on ollut mukana suunnittelutyössä.

- Semmonen, jossa voi istua kavereitten kanssa ja jossa voi vaan olla ja ostaa vaikka kahvin, kuvailee Isabella Huotari nuorten toiveita, joista on puhuttu jo viime keväänä.

- Silloin keväällä me ehdotettiin, että sinne aulaan ainakin tulisi ainakin joku vesijuttu ja sitten jotain kasveja.