Ex-nokialainen: “Kohta pitää itse maksaa siitä, että saa töitä”

Työttömyyden pitkittyminen ei aina johdu passiivisuudesta. Veli-Matti Niemisellä on kolme tutkintonimikettä ja palava halu saada töitä. Silti mitään pysyvää ei ole löytynyt viiteen vuoteen.

A-studio
Veli-Matti Nieminen.
Veli-Matti Nieminen.

- Olen lähettänyt satoja hakemuksia. Kun yhtä avointa työpaikkaa hakee tuhat työtöntä, miten sieltä sitten erotut?

Veli-Matti Niemisen kommentti voisi olla kenen tahansa työttömän työnhakijan suusta. Suomen työttömyys kasvaa, avoimet työpaikat ovat harvassa ja tuoreimpien tilastojen ehkä huolestuttavin luku on kasvava pitkäaikaistyöttömien määrä. Pitkäaikaistyöttömänä on heinäkuun tilaston mukaan 92 600 suomalaista, 16 900 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

“Ei tämä työ voi kiinnostaa sinua.”

Veli-Matti on tehnyt kaiken oikein. Hän on diplomi-insinööri, ammatillinen opettaja ja liikuntatieteiden maisteri. Hänellä on kaksi lasta, harrastuksia ja ystäviä. Omakotitalo on velaton ja kansainvälistä työkokemusta löytyy.

Ja silti, viimeiset viisi vuotta Veli-Matti on siirtynyt pätkätyöstä toiseen. Mitään muuta korkeakoulutettu ei ole saanut.

- Joskus minulle on sanottu suoraan, että olen ylipätevä, että ei tämä työ voi kiinnostaa sinua.

Nyt 43-vuotias Veli-Matti sai kenkää Nokialta jo ensimmäisessä yt-aallossa vuonna 2009, 11 vuoden työsuhteen jälkeen.

Aina ei edes tiedä, milloin pätkä loppuu. Eikä sitä edes halua ajatella.

Veli-Matti Nieminen

- Sinne jäi se arki, se sosiaalinen elämä ja ne ystävät. Saatoin yhtenä päivänä masentua siitä, ja toisena päivänä miettiä nostalgisena, että olipas hienoa aikaa.

Ex-nokialaisten start-upeista odotetaan nyt pelastusta sekä Oululle että koko Suomelle.

- Start up -yrityksistä lähtee ainoastaan muutama kasvamaan, suuri osa on jo kuopattu. Monella entisellä nokialaisella on vielä paketteja jäljellä, joten he voivat rauhassa ideoida ja kehittää start uppejaan. Veikkaan, että kohta voi tulla paljon konkursseja, sanoo yrittäjyyttä itsekin kokeillut Veli-Matti.

“Kohta pitää maksaa itse, että pääsee töihin”

Pitkäaikaistyöttömäksi Veli-Mattia ei voi sanoa, eikä passiiviseksi. Hän on tehnyt juuri niin kuin poliittiset päättäjät suomalaisilta vaativat: ottanut vastaan töitä ja tekemistä aina, kun niitä on tarjottu. Hän on ollut esimerkiksi sijaisopettaja, hiihtoseuran sihteeri ja kaivosteollisuuden yrityksen harjoittelija.

- Jopa työharjoittelupaikat ovat nyt kiven alla. Firmoille ei siis edes ilmainen työ kelpaa. Kohta pitää varmaan maksaa itse, että pääsee tekemään töitä.

Pitkäaikaiseksi venähtänyt pätkätyöläisyys on ollut toimeentulon pelastus: pätkätöistäkin kun kertyy ansiosidonnaista päivärahaa.

“Ei työkkäristä saa työtä”

Työ- ja elinkeinotoimistojen rooli työttömyyden ratkaisemisessa on kasvanut merkittävästi Suomen rakennemuutoksen myötä. TE-toimisto on monelle työttömälle ainoa konkreettinen linkki omalta entiseltä alalta toiselle.

- Olen ravannut työkkärissä, mutta ei sieltä tule työhönohjauksia, ei korkeasti koulutetulle. Kaikki pätkähommat, joita olen viiden vuoden aikana saanut, on tullut tuttujen tai tutun tuttujen kautta.

Esimerkiksi ammattiliitto Akava on pitänyt meteliä siitä, että korkeasti koulutetut ovat työvoimapalveluiden uusin väliinputoajien ryhmä. TE-toimistoissa ei Akavan mukaan tunneta korkeakoulutettujen työttömien tarpeita.

- Työnhaku on todella raskasta hommaa, Veli-Matti huokaa viiden vuoden etsinnästä.

- Aina uuden jutun alussa on innokas kuin mikä! On ihan täysillä mukana projektissa ja haluaa antaa kaikkensa. Aina ei edes tiedä, milloin pätkä loppuu. Eikä sitä edes halua ajatella.

Veli-Matti on yrittänyt pysyä positiivisena: hän tiedostaa omaavansa hyvän koulutuspohjan, hän on saanut runsaasti vapaa-aikaa liikuntaharrastuksilleen ja ystävilleen. Elämästä puuttuu kuitenkin suunta.

- Ethän sä voi mitään tulevaisuutta suunnitella, kun teet vain pätkiä peräkkäin. Ikinä et tiedä, että mitä teet huomenna.

Veli-Matti Nieminen on vieraana A-studion suorassa lähetyksessä tänään perjantaina 5.9. TV1:llä klo 21. Työttömyydestä ja työttömien tukemisesta ovat keskustelemassa myös Vasemmistonuorten Li Andersson ja Kokoomusnuorten Susanna Koski. Osallistu: #yleastudio.