1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Silminnäkijä

Ruplakeitto

Satojen miljoonien eurojen ruplanvaihtojärjestelmä työntää venäläistä rahaa myös suomalaiseen yritystoimintaan.

Rahakoira Massi

Erikoislaatuinen ruplien vaihtojärjestelmä siirtää vuosittain satojen miljoonien eurojen arvosta harmaata rahaa Venäjältä EU-maiden kautta verokeitaisiin.

Äsken paljastuneen moldovalais-latvialaisen päähaaran kautta siirtyi muutamassa vuodessa 400 miljoonan euron arvosta jäljittämättömiä ruplia ulos Venäjältä.  Toinen päähaara kulkee Tallinnan pankkien kautta.

Ruplat siirtyvät Euroopan Unioniin lumelaskujen ja valtavan kuittikaupan avulla. Toimintaan tarvitaan runsaasti erilaisia yrityksiä, joista osa toimii myös Suomessa.  Silminnäkijä kertoo, miten ruplakeitto keitetään.

Erikoislaatuinen ruplien vaihtojärjestelmä työntää venäläistä rahaa myös suomalaiseen yritystoimintaan. Kuva: Yle

Suomen viranomaisten niin kutsuttu "Itäprojekti" on tietoinen ruplien vaihtojärjestelmän vuodoista ja menetelmistä. Projektiluonteinen työ muutetaan lähiaikoina operatiiviseksi ryhmäksi.

- Verottaja, tulli, poliisi ja ulosotto tehostavat idänkaupan valvontaa, vahvistaa Suomen verohallinnosta ylitarkastaja Jorma Moilanen.

 Venäläinen harmaa raha on vaivihkaa uinut suomalaiseen liiketoimintaan, erityisesti Etelä- ja Itä-Suomessa.  Usein välikätenä on käytetty Viroon rekisteröityjä yrityksiä. Venäläisen rahan jäljille on päästy yritysten verontarkastuksissa ja konkursseja perkaamalla.

- Liikepankit ovat tarkassa valvonnassa. On huomattu, että yhä enemmän venäläistä rahaa liikkuu vähemmän valvottujen, rahaliikenteeseen erikoistuneiden yhtiöiden välityksellä. Palkkiot ovat korkeammat, kun alkuperää ei tarvitse selitellä, arvioi neljännesvuosisadan Venäjän rahaliikennettä seurannut Moilanen.

Viron poliisin rahanpesun selvittelykeskus on huolestunut tuntematonta alkuperää olevien ruplien maahantulosta. Venäjältä Viroon tulevan käteisen ruplan määrä on kasvanut nopeasti. Kuva: Yle

Suuri osa ruplapesusta tapahtuu pankkijärjestelmien kautta, mutta merkittävä osa kuljetetaan myös käteisenä yli rajojen. Käteisen kuljettaminen on EU:n sisällä periaatteessa vapaata. Setelien tuontia Virosta Suomeen ei valvota lainkaan.

Osa Suomeen siirretystä venäläisestä rahasta on sijoitettu turvaan rakennushankkeisiin, mm. kylpylä- ja lomarakentamiseen. Tarvittaessa, ja ajan myötä, investoinnit myydään eteenpäin. Raha kotiutuu takaisin Venäjälle tai siirtyy ulkomailta käsin toimiviin offshore-yhtiöihin, huolellisesti pestynä.

Vain harva suomalainen viranomainen myöntää tietävänsä ruplien vaihtojärjestelmän pimeästä puolesta.

Silminnäkijän tv-jutusta Julkisen sanan neuvosto antoi 25.2.2015 langettavan päätöksen.