1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Murakamin hipihiljainen Hämeenlinna haaveilee japanilaisturistien vaelluksesta

Maailmankuulun kirjailijan Haruki Murakamin uusin kirja liikkuu Suomessa ja Hämeenlinnan seudulla. Joukko hämeenlinnalaisia on innostunut japanilaisturistien houkuttelemisesta, varsinkin Sibeliuksen juhlavuoden kesäksi 2015.

Hämeen liiton aluekehitysasiantuntija Minna Takala on innostunut, kun Haruki Murakamin uusin kirja liikkuu Hämeenlinnan seudulla. Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle

Hämeenlinnassa etsitään parhaillaan ideoita, miten Haruki Murakamin uutta kirjaa Värittömän miehen vaellusvuodet ja kirjafaniutta voisi hyödyntää houkutelemalla japanilaisia ja muitakin turisteja lisää kaupunkiin.

– Kirjamatkailu on lisääntynyt viime vuosina. Murakamin lukijat ovat nuoria, omatoimisia ja heille voisi tarjota kirjan hengessä kesämökkeilyä, keramiikan tekoa, Sibeliusta jne. Seudulla on useitakin keramiikka/raku yrittäjiä, luettelee Hämeen liiton aluekehitysasiantuntija Minna Takala.

Murakami on Japanin suosituimpia kirjailijoita, ja hänen kirjaansa on jo myyty miljoonia, joten potentiaalia olisi.

– Norweigian Woodista tehtiin elokuva, entä jos tästäkin, sillä kirjassa Tsukuru Tazaki etsii itseään ja saapuu Suomeen, Takala intoutuu heittämään visioita.

Jos japanilaiset ovat pyhiinvaeltaneet ravintola Lokki- elokuvan perässä Helsinkiin, miksei Hämeenlinnaankin.

Kirjailija kävi salaa kaupungissa

Minna Takala tuntee japanilaisen professorin Jim Kyoichi Kijiman, jonka kanssa hänellä on tapaaminen ensi viikolla. Kijima on suuri Murakami-fani ja hän on ehtinyt jo vierailla Hämeenlinnassa kirjailijan jalanjäljillä. Myös ideoita yhteistyöstä Japan Airlinesin kanssa on heitelty.

Murakami itse on käynyt Suomessa vuonna 1984 tai 1985, jolloin hän vieraili vain Helsingissä. Vasta kun romaani oli valmis, hän matkasi Suomeen Japan Airlinesin kampanjan vieraana kesällä 2012 tarkistamaan, pitikö kuvaus paikkansa.

Ajattelin torin olevan paljon vilkkaampi paikka, mutta siellä olikin hipihiljaista

Haruki Murakami Suomen kuvalehdessä

Tuolloin hän vieraili ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa ja kävi Sibeliuksen syntymäkodissa. Kirjailijan itsensä saamista paikkakunnalle Sibeliuksen juhlavuotena 2015 Takala pitää epätodennäköisenä, mutta ainahan voi kysyä, hän sanoo.

Suomen kuvalehden haastattelussa Haruki Murakami kertoo, että Hämeenlinna oli ihan erilainen kuin hän kuvitteli: "Ajattelin torin olevan paljon vilkkaampi paikka, mutta siellä olikin hipihiljaista. Ja puut olivat ihan erilaisia kuin kuvittelin."

Elviksen lisäksi Sibeliuksen musiikki mainitaan useammassa Murakamin romaanissa.

Värittömän miehen vaellusvuodet -kirjassa kuvaillaan moottoritiematkaa Helsingistä Hämeenlinnaan ja reissua kesämökille. Murakami kuvaa hauskasti myös Hämeenlinnan toria ja keskustelua paikallisten tyttöjen kanssa. Kirkon kupoli ja taivaalla aaltoilevat mustat linnut(naakat) sekä lokit mainitaan myös.

Murakamin teoksia on käännetty 50 kielelle. Suomeksi ovat ilmestyneet myös Suuri lammasseikkailu, Sputnik-rakastettuni, Kafka rannalla, Mistä puhun kun puhun juoksemisesta ja Norwegian Wood.