Suomalainen urheilijanuori muovautuu USA:ssa ammattilaiskoripalloilijaksi

Lappeenrantalainen koripalloilijalupaus Anton Kankaanpää muutti Yhdysvaltoihin joukkuetoverin innostamana. Koulu ja koripallo siivittävät yhä arkea – nyt tosin Atlantin toisella puolen.

urheilu
Antton Kankaanpää yliopiston edessä Oklahomassa
Antton Kankaanpää

Lappeenrannan Namikan edustusjoukkueessa numerolla 23 pelannut Anton Kankaanpää, 22, siirtyi reilu vuosi sitten opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Ajatuksen takana oli yhdysvaltalainen joukkuetoveri Matt Gibson, joka ehdotti Kankaanpäälle yliopistokoripallon pelaamista. Idea tuntui Kankaanpäästä hyvältä, ja pian hän siirtyikin opinnot kattavalla stipendillä Oklahomaan, Southern Nazarene Universityyn (siirryt toiseen palveluun). Sopeutuminen uuteen kotikaupunkiin Bethanyyn on sujunut Kankaanpään mukaan hyvin.

– Ympärilläni on jatkuvasti ystävällisiä ihmisiä, jotka pyrkivät auttamaan arkielämän asioissa, kuten asunnossa, ruoassa ja vaatteissa, Kankaanpää kertoo.

Uusi arki vaati totuttelua

Kielimuuri kuitenkin vaivasi suomalaismiestä aluksi. Koulussa ja arjessa käytetty sanasto poikkesi Kankaanpään mukaan koulussa opetetusta, ja jatkuvaan englannin puhumiseen täytyi totutella. Kuitenkin noin kolmen kuukauden kuluttua englannin puhuminen helpotti, kun sanavarasto kasvoi. Totuttelua vaativat myös muut asiat, jotka kuuluivat Kankaanpään uuteen arkeen.

Ympärilläni on jatkuvasti ystävällisiä ihmisiä, jotka auttavat arkielämän asioissa.

Anton Kankaanpää

– Kouluni on uskonnollinen ja käymmekin koulun kanssa kirkossa kaksi kertaa viikossa. Alkoholinkäyttöäkään ei hyväksytä, olit sitten opiskelija tai professori, Anton Kankaanpää toteaa.

Koti-ikäväkin saattaa välillä yllättää. Kankaanpää kaipaa perhettään, Namikan joukkuetovereita ja valmentajia. Myös suomalaista ruokaa Kankaanpää oppi ulkomailla arvostamaan.

– Olen tottunut Suomessa hyvään ruokaan. Täällä ruoka ei ole yhtä laadukasta kuin Suomessa, mutta kyllä siihen tottuu, hän hymähtää.

Koulu ja koripallo kulkevat käsi kädessä

Vaikka sarjakausi ei vielä olekaan alkanut, on Kankaanpään herättävä joka aamu varhain.

– Aamutreenit alkavat kuudelta, jolloin meitä odottavat punttisali ja joogatunti, Kankaanpää kuvailee.

Kaikki urheilu kuuluu koulunkäyntiin, joten harjoitukset ja läksyt saa sovitettua yhteen. Aamuharjoitusten jälkeen Kankaanpäällä on koulua yhteen saakka. Sen jälkeen seuraa iltaharjoitukset, joissa keskitytään lajiharjoitteluun. Vielä iltaharjoitusten jälkeen joukkue kokoontuu tekemään läksyjä yhteiseen opiskelupiiriin.

Haaveena ammatti

Kankaanpää pyrkii valmistumaan yliopistosta ja suorittamaan kandidaatin tutkinnon. Valmistumisen jälkeen hän pyrkii Eurooppaan pelaamaan ammatikseen.

– Saa nähdä, pärjäänkö vai enkö pärjää, mutta se on ainakin tavoitteeni tällä hetkellä, hän toteaa.

Jutun kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.