1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Sinileväkukinnot lisääntyivät Pohjois-Savossa – Kiuruvedellä levää on runsaasti

Sinilevähavaintoja on tehty muutamissa järvissä Pohjois-Savossa. Jos lämmin ja tyyni sää jatkuu, leväkukintoja on todennäköisesti tiedossa lisää.

luonto
Sinilevää järven pinnassa
Heli Mansikka / Yle

Sinilevää on havaittu neljässä järvessä Pohjois-Savossa. Runsaita sinileväkukintoja on nähty Kiuruveden Hautajärvellä. Lisäksi Pohjois-Savon ely-keskuksen maakunnan 25 havaintopaikasta kolmessa on viikon aikana havaittu hieman levää. Levähavaintoja on tehty Varkaudessa Haukivedellä, Leppävirran Unnukalla sekä Onkivedellä Lapinlahdella.

Pohjois-Savon ely-keskuksen hydrobiologi Antti Kanninen selittää, että leväkukinnot ovat puhjenneet todennäköisesti sen vuoksi, että vesikerrosten sekoittuminen on tuonut ravinteita pohjalta pintavesiin.

– Jos lämmin ja tyyni sää jatkuu, mahdollisesti myös kukinnot voivat lisääntyä, Kanninen sanoo.

Poikkeuksellisen hyvä elokuu

Kannisen mukaan sinilevähavainnot ovat tyypillisiä syyskuussa. Sen sijaan poikkeuksellista on se, että elokuun kolmena viimeisenä viikkona Pohjois-Savossa järvissä ei ollut lainkaan sinilevää – ainakaan Pohjois-Savon ely-keskuksen havaintopisteissä.

– Elokuun tilanne oli poikkeuksellisen hyvä. Sen 17-vuotisen historian aikana, kun sinilevähavaintoja on tilastoitu tällä tavoin, ei ole ollut yhtään tämänkaltaista nollahavaintojen elokuuta, Kanninen sanoo.

Sinilevät runsastuvat tyypillisesti järviveden lämmetessä ja ovat yleensä runsaimmillaan heinä–elokuussa. Vaikka kesä oli helteinen ja vesi lämmintä elokuussa, ei sinilevää silti näkynyt järvissä Pohjois-Savossa.

– Toukokuussa oli myös lämmintä ja levät ehtivät käyttää pintavesien ravinteet jo alkukesästä. Niin ravinteita ei ollut riittävästi leväkukintoihin enää elokuussa, Kanninen arvioi.

Lue seuraavaksi